Wykonanie
Jeśli macie okazję kupić
rabarbar, lub tak jak ja posiadacie go na działce, polecam to pyszne zestawienie słodkich
truskawek właśnie z kwaśnym
rabarbarem i
budyniem . Babeczki są przepyszne, mięciutkie. Najlepiej, jak to jest w przypadku kruchego ciasta, smakuja nastepnego dnia, choć nie zawsze są w stanie dotrwać do tak przemyślanej degustacji...polecam.
Składniki na ciasto:250 g
mąki2
żółtka80 g
masła120 g drobnego
cukru120 ml kwaśnej
śmietany lub
jogurtu naturalnego1 łyżeczka ekstraktu
wanilii1 łyżeczka prosz ku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczomejDodatkowo:1
budyń śmietankowy300 ml
mleka2 łyżki
cukru1 łyżka
masła150 g
rabarbaru150 g
truskawek2 łyżeczki drobnego
cukrulistki
miętycukier puderWykonanie:
Budyń rozmieszać w 1/2 szklanki zimnego
mleka, resztę
mleka zagotować, dodać
cukier,
masło i proszek budyniowy rozpuszczony w
mleku. Zagotować ciągle mieszając. Odstawić i lekko przestudzić.Miękkie
masło utrzeć z
cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać
zółtka,
śmietanę, ekstrakt
waniliowy, wszystko dokładnie połączyć. Dosypać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
sodą, ponownie wymieszać.
Rabarbar obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zasypać
cukrem, wymieszać. Na dno każdej papilotki nakładać do połowy ciasto. Na cieście ułożyć
rabarbar i zalać
budyniem. Na budyniu ułożyć połowę pokrojonych
truskawek.
Babeczki wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 180ºC i piec przez około 25 minut. Wyjąć i wystudzić. Udekorować pozostałymi truskawkamii ,
cukrem pudrem i listkami
mięty. Smacznego :)