Wykonanie

Bułeczki z lekką nutką
czosnku, w sam raz na kolację lub śniadanie. Ciasto, z którego powstają jest bardzo elastyczne a bułeczki po upieczeniu nie są chrupiące ale bardzo lekkie i mięciutkie.Składniki na 10 bułeczek:3 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej40 g
drożdży świeżychłyżka
cukrułyżeczka
soli1/3 szklanki
oleju1/2 szklanki ciepłej
wody1/2 szklanki
jogurtu naturalnego1
jajkododatkowo:1
jajkołyżeczka
suszonego koperku2 ząbki
czosnkuDrożdże zasypać
cukrem i poczekać aż się rozpuszczą.
Mąkę przesiać do miski z
drożdżami, dodać
mąkę ziemniaczaną,
jogurt,
jajko,
olej,
wodę i
sól. Wyrabiać ciasto aż będzie się odklejać od ścianek miski (najlepiej mikserem z hakami). Miskę z
ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną
mąką stolnicę i krótko wyrobić. Ciasto podzielić 10 części, z każdej zrobić kulkę a następnie formować wałeczki i zawiązywać je w supełki, końce chowając pod spód. Układać na blaszce do pieczenia.
Jajko rozbełtać, dodać
koperek i starty
czosnek. Posmarować bułeczki i odstawić jeszcze na kilka minut aby podrosły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut, aż będą rumiane.