Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 2 szklanki
mąki pszennej- 100g
margaryny- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- 4 łyżki
kawy zbożowej (sypkiej)- 1/2 szklanki
cukru trzcinowego- 1-1,5 szklanki
jogurtu naturalnego*na masę- 500ml
śmietany 36%- 3
fixy do
śmietany- 2 łyżki
cukru pudru- 3 łyżki
kawy zbożowej (sypkiej)- 100g
czekolady mlecznej*dodatkowo- 1 puszka
brzoskwińSposób przygotowania:1.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
kawą i
cukrem, następnie wlewamy rozpuszczoną
margarynę i
jogurt w temp. pokojowej i w takiej ilości, aby podczas mieszania uzyskać średnio gęste ciasto.2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 24cm, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min. (do suchego patyczka).3. Lekko przestudzone ciasto wyciągamy z formy, ścinamy wierzch i wyciągamy połowę miąższu tak, by spód i boki zostały nieruszone.4.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder wymieszany z
fixami. Do masy śmietanowej dodajemy drobno pokrojoną
czekoladę oraz
kawę i delikatnie mieszamy.5.
Brzoskwinie odsączamy, każdą połówkę kroimy na cztery części i ciasno układamy na cieście. Na
brzoskwinie wykładamy masę
śmietanową, kształtujemy kopiec. Całość obsypujemy wcześniej wydrążonym i pokruszonym
ciastem, lekko dociskamy, tak by nie było widać
śmietany. Ciasto wkładamy do lodówki , najlepiej na kilka godzin.Inspiracja:olgasmile
