Wykonanie
Kolejne już wspólne Wypiekanie na śniadanie . Akurat mam wolny weekend i czas na pyszne śniadanie. Dzisiaj tosty na słodko . U mnie z
bananami i
czekoladą.

Składniki :* 1
bułka paryska* 2
jajka* 100 ml
mleka* 2 łyżki
cukru*
masło*
banan,
czekolada gorzka*
sok z cytryny* łyżka
miodu lipowego

Przygotowanie :
Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać
jajka (jak na omlet) z dodatkiem
mleka i
cukru. Rozgrzać patelnię.
Bułkę wymoczyć w
jajku z
mlekiem. Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki
masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć 4 - 5 plastrów
bułki i smażyć przez ok. 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Bułeczka ma być ładnie zrumieniona ale nie spalona, dlatego ogień pod patelnią nie może być zbyt duży. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Patelnię umyć lub wytrzeć ręcznikiem papierowym i powtórzyć smażenie z reszty
bułki. Tosty podawać ze świeżymi
owocami skropionymi
sokiem z cytryny. Można polać
syropem klonowym lub posypać
cukrem pudrem.Razem ze mną
chleb przygotowali :Bernadetta, Ewa, Renata, Iza, Dorota, Szóste Niebo,
Magda, Marzena, Ewelina,
Basia i Julia, Dorota,
Alina, Małgorzata, Edyta, Sabina, Magdalena .