ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe paluszki tostowe, czyli pomysł na oryginalne śniadanie

Cynamonowe paluszki tostowe, czyli pomysł na oryginalne śniadanie

nazwa

Wykonanie

Pyszny posiłek wcale nie musi być skomplikowany, a śniadanie to nie tylko tradycyjne kanapki. Myślę, że to poniekąd myśl przewodnia większości zamieszczanych tutaj przeze mnie przepisów. Dzisiaj po raz kolejny mam dla Was coś, co pomoże przełamać śniadaniową monotonię (i co zapewne kojarzycie w nieco skromniejszej wersji).
Cynamon to przyprawa, która zdecydowanie króluje na moim blogu. Pisałam Wam już jak wykonać wegańskie batony (KLIK), wegańską szarlotkę (KLIK), piernikową owsiankę & przyprawę korzenną (KLIK) oraz na wegańskie pierniczki (KLIK). Jednak dzisiejszy przysmak to blogowy debiut, bo nic podobnego we wcześniejszych przepisach nie znajdziecie.
Delikatne, chrupiące i bardzo cynamonowe. Tak przedstawia się krótka charakterystyka tostów, które ostatnio gościły na moim talerzu. Jest to klasyczne połączenie w nieco zmodyfikowanej odsłonie. Najlepiej nadaje się na śniadanie ze względu na dużą ilość węglowodanów (zarówno prostych, jak i złożonych), które dostarczą organizmowi niezbędnej o poranku energii- a o tej porze roku jest ona wyjątkowo potrzebna i to w dużych ilościach.
Przyznam szczerze, że początkowo nie byłam pewna czy ta receptura się sprawdzi. Nie wiedziałam czy w ogóle uda zrobić się to od strony technicznej, a jeśli już, to czy będzie to tak smaczne jak planowałam. Koniec końców udało się i nie taki diabeł straszny...- wszystko wygląda i pachnie ładnie, a jeszcze lepiej smakuje.
Wartość kaloryczna jest w tym przypadku dość mocno przybliżona. Całość przygotowana według poniższego przepisu (bez dodatków) to około 900kcal w tym 38g białka, 24g tłuszczu i 131g węglowodanów . Ja rozdzieliłam to na 3 porcje.
SKŁADNIKI:
150g (3 kromki) chleba- u mnie żytnio-orkiszowy z ziarnami
75g (1,5 szklanki) płatków Nestle Cheerios Oats z cynamonem
2 jajka
1/2 szklanki mleka- u mnie 1,5%
15g (1 łyżeczka) miodu
ok. 1/2 łyżeczki cynamonu
dodatki- u mnie to banan, miód i gorzka czekolada
PRZYGOTOWANIE:
Jajka roztrzepać w misce
Dodać mleko, miód, cynamon i dokładnie wymieszać
Płatki zmielić w blenderze
Kromki chleba pokroić na paski. Następnie pojedynczo zanurzać w jajecznej mieszance, a następnie obtaczać w zmielonych płatkach
Smażyć z obu stron do złocistego koloru
Podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego!
www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2015/12/cynamonowe-paluszki-tostowe-czyli-pomys.html