Wykonanie
Kto powiedział, że na diecie desery są zakazane?Jeśli są one przygotowane w wersji bez zbędnego
cukru i konserwantów, to możemy jeść je bez wyrzeczeń.Ja mam dziś myślę, że dość ciekawą propozycję na deser. Za sprawą piany z
białek jest on naprawdę lekki, a dodatek
bananów sprawia, że nie musimy dodawać dużej ilości słodu.składniki: (na 1 dużą porcję, lub 2 mniejsze)
banan średniej wielkości2
jajka4 łyżki
płatków jaglanychpół łyżki
miodudomowy
dżem np.
truskawkowycynamonsól/soda oczyszczona
Banana kroimy w dość cienkie plastry. Układamy je w małym naczyniu do zapiekania, tak aby pokryły całe jego dno.Oddzielamy
żółtka od
białek. W jednej misce mieszamy
żółtka z
płatkami jaglanymi i
miodem, w drugiej ubijamy
białka na sztywną pianę ze szczyptą
soli lub
sody oczyszczonej.
Banany pokrywamy zawartością pierwszej miski. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 10 minut, aż "kruszonka" zacznie robić się chrupiąca.Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika i wierzch deseru smarujemy
dżemem (ilość zależna od upodobań). Na to wykładamy ubite
białka, które posypujemy na koniec
cynamonem.Całość wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy do momentu, aż piana zacznie się ładnie ścinać.Deser podajemy na gorąco.