Wykonanie
Dziś mam dla was przepis na jedno z moich ulubionych śniadań. Jest to pieczona owsianka. Podałam ją w wersji pomarańczowej z musem
bananowym.Oczywiście
sok pomarańczowy można zastąpić
mlekiem, a podać owsiankę w innej wersji smakowej na przykład czekoladowej, z dodatkiem
truskawek,
wiśni. Tak naprawdę można dodać wiele różnych składników, to zależy tylko od naszej twórczości;)Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto;)Składniki na jedną porcję:50g dowolnych
płatków pełnoziarnistych (ja użyłam owsianych i jęczmiennych)
jajkosok z
pomarańczyłyżeczka ksylitolu/
miodubananPłatki,
jajko, sok i
ksylitol dokładnie mieszamy (można to zrobić wieczorem, a piec dopiero następnego dnia).Na dno miseczki (oczywiście nadającej się do pieczenia w wysokich temperaturach) wkładamy drobno pokrojonego
banana, który po upieczeniu stworzy słodki mus, a na wierzch masę z
płatków.Owsiankę pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować pieczoną owsiankę
pomarańczową, czyli o wartościach odżywczych o właściwościach kilku składników:pełnoziarniste
płatki owsiane zawierają najwięcej
białka spośród wszystkich zbóż, ponadto jak przeczytałam na tej stronie owies zawiera substancje, które likwidują zły nastrój;)
pomarańcza jest utożsamiana z dużą zawartością witaminy C, ale oprócz niej kryje w sobie nie mało witamin grupy B, a nawet potas.