Wykonanie
Jedną z wielu zalet mieszkania nad morzem jest dostęp do świeżych ryb od rybaków - chociaż i to jest coraz trudniejsze, bo
rybacy wolą sprzedawać
ryby do restauracji czy na rynki. Trzeba wystać swoje rano w kolejce po
ryby, czasem nadaremno, bo nie udało się nic złowić, a czasem jest wielka radość, bo można zakupić świeżutkie
rybki. W Gdańsku Jelitkowie coraz rzadziej można dostać
ryby, ale ostatnimi czasy Paweł dostarczał mi
ryby prosto z Gdyni Orłowo i tym sposobem dostarczył mi właśnie
śledzie. Inne
ryby:
karp smażony
dorsz smażony .

3 kg
śledzisól,
pieprz ziołowymąka pszennaolej do smażeniado podania:
kiszona kapusta,
chleb lub frytki,
cytrynaŚledzie wypatroszyć - odciąć głowę, płetwy, usunąć wnętrzności, umyć i osuszyć.Każdą
rybę oprószyć
solą i
pieprzem ziołowy z dwóch stron i lekko od środka.Na patelni rozgrzać mocno
olej.Obtoczyć
rybę w
mące, usunąć jej nadmiar i położyć na patelni.Smażyć na złoto z dwóch stron.Powtórzyć z kolejnymi
rybami.My zawsze jemy z
kapustą kiszoną i
chlebem - rzadziej z frytkami, przed jedzeniem można polać
sokiem z cytryny.
