ßßß Cookit - przepis na Smażone śledzie

Smażone śledzie

nazwa

Wykonanie

Jedną z wielu zalet mieszkania nad morzem jest dostęp do świeżych ryb od rybaków - chociaż i to jest coraz trudniejsze, bo rybacy wolą sprzedawać ryby do restauracji czy na rynki. Trzeba wystać swoje rano w kolejce po ryby, czasem nadaremno, bo nie udało się nic złowić, a czasem jest wielka radość, bo można zakupić świeżutkie rybki. W Gdańsku Jelitkowie coraz rzadziej można dostać ryby, ale ostatnimi czasy Paweł dostarczał mi ryby prosto z Gdyni Orłowo i tym sposobem dostarczył mi właśnie śledzie. Inne ryby:
karp smażony
dorsz smażony .
3 kg śledzi
sól, pieprz ziołowy
mąka pszenna
olej do smażenia
do podania: kiszona kapusta, chleb lub frytki, cytryna
Śledzie wypatroszyć - odciąć głowę, płetwy, usunąć wnętrzności, umyć i osuszyć.
Każdą rybę oprószyć solą i pieprzem ziołowy z dwóch stron i lekko od środka.
Na patelni rozgrzać mocno olej.
Obtoczyć rybę w mące, usunąć jej nadmiar i położyć na patelni.
Smażyć na złoto z dwóch stron.
Powtórzyć z kolejnymi rybami.
My zawsze jemy z kapustą kiszoną i chlebem - rzadziej z frytkami, przed jedzeniem można polać sokiem z cytryny.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/03/smazone-sledzie.html