Wykonanie
Pewnego sobotniego, letniego ranka spotkałam się razem z Ewą,
Iloną i
Malwiną w Restauracji Pod
Łososiem w Gdańsku w celu stworzenia naszego menu degustacyjnego pod
okiem szefa kuchni Janusza Małyszko. To nie było moje pierwsze spotkanie z tą restauracją, dlatego wiedziałam, że będzie rewelacyjnie - w doborowym towarzystwie, przepysznie, z przekazem ogromnej
wiedzy kulinarnej oraz w otoczeniu przepięknych wnętrz. O moich poprzednich wizytach warsztatowych przeczytacie tu i tu, a recenzję restauracji Pod
Łososiem tutaj .

Ewa i
Malwina przygotowywały dania wegańskie i bezglutenowe, miały trudne zadanie, ale spisały się perfekcyjnie. Natomiast ja z
Iloną zajęłyśmy się pozostałymi daniami.


Z wege i no-gluten dań powstały:chłodnik
pomidorowo-
truskawkowy (przepis tutaj)chłodnik
melonowo-
ogórkowo-
kokosowysałatka z marynowanych
buraków z
orzechami.



Dania, które przygotowywałam ja:
krewetka marynowana w
limonce i ziołach owinięta w
ziemniakaprzegrzebki z
fasolą mingbaklava z botwiną i
fetą z
pistacjami.




Wszystkie dania były bardzo ciekawe, smakowite, a tworzenie takiego menu degustacyjnego sprawiło nam wiele radości, było niezwykle inspirujące. Dziękuję za możliwość spotkania p. Damianowi Robakowskiego, szefowi kuchni i Jego ekipie za przekazaną wiedzę i pomoc, Ewie za zaproszenie, a pozostałym dziewczynom za świetne towarzystwo i zabawę.

