Wykonanie
Pustawo ostatnio było na blogu, brakowało mi trochę energii. Wracam z pysznym
sokiem, do którego zrobienia trzeba
mieć sokowirówkę. Uważam, że to dobra inwestycja, można zrobić w niej naprawdę zdrowe
napoje. Ten na bazie
buraków jest najlepszym buraczanym
sokiem jaki piłam, ponieważ
burak w nim nie dominuje. Po ostatnich dniach przyda się taki
sokowy detoks. Myślę, że w tym miesiącu jeszcze się jakieś pojawią :)Dlaczego warto jeść
buraki ?- Mają sporo witaminy C (wzmacnia odporność),A,B1 i beta karoten (dobre na wzrok, skórę,włosy,paznokcie)- Są naturalnym źródłem kwasu foliowego (dobry dla kobiet w ciąży i planujących ciążę)- Są bogate w wapń (budulec kości i zębów) i potas (utrzymuje ciśnienie tętnicze
krwi w
normie)- Powodów jest o wiele więcej, ale to już znajdziecie na mądrych stronach :)Moje propozycje na wykorzystanie
buraków:Carpaccio z marynowanych
burakówSałatka z pieczonych warzyw i
fetySałatka śledziowa z
burakami
Składniki (2 porcje):- 4
buraki- 1
jabłko- 1/2
limonki- 1 łyżka startego
imbiruBuraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób z
jabłkiem, ale nie musisz go obierać.
Limonkę obierz ze skórki. Wszystkie składniki wrzuć do sokowirówki, wybierz odpowiednią funkcję i gotowe :)