Wykonanie
Na początku maja miałam ogromne szczęście wygrać warsztaty z kuchni francuskiej prowadzone przez Philippe Abraham w restauracji Petit Paris. Warsztaty były świetnie prowadzone, Szef Kuchni był pomocny i chętnie dzielił się swoją wiedzą kulinarną, a dania, które przygotowaliśmy były przepyszne. I tym sposobem stwierdziłam, że kuchnia francuska zaraz po włoskiej należy do mojej ulubionej.Przygotowaliśmy 4 pyszne dania rozpoczynając naukę od przygotowania farszu do
kaczki, następnie nauki wiązania
kaczki. Chwilę
potem każdy przygotował quiche. Kolejne do przygotowania było carpaccio z
łososia, a Szef Kuchni starał się nas nauczyć jak zrobić to najlepiej, by płaty
łososia były jak najcieńsze. Dla niewtajemniczonych była też nauka filetowania. Carpaccio wymagało pięknej oprawy, dlatego było też kilka słów o dekoracji potraw - i jak wszyscy starali się odwzorować dekorację Szefa tak jak musiałam zrobić po swojemu (podobnie jak przy quiche, za co zostałam pochwalona ;) ). Na końcu delektowaliśmy się wspólnie zrobionym deserem, czyli zabayone z
truskawkami.








Carpaccio z
łososia marynowanego w miso, podawane z
imbirem, czarnym
sezamem i wasabi



Quiche z
gruszką pieczoną w
rozmarynie i
serem Roquefort podana na
sałatce z
cykorii z
olejem z
orzechów włoskich i
boczkiem wędzonym
Zabayone z
truskawkami aromatyzowane
amaretto
Na zdjęciach nie ma
kaczki pieczonej po staropolsku podawanej z duszonymi
jabłkami i sosem
borówek - jakoś mi umknęła, ponieważ mój żołądek nie zdołał już jej pomieścić :)Na końcu wspólne zdjęcie z Philippe Abraham i koleżanką
Magdą, z którą świetnie się razem gotowało i rozmawiało o wspólnej pasji jaką są kulinaria. Na koniec spotkania dowiedziałam się, że Philippe poznał mnie i wiedział, że jestem blogerką z Dusiowej Kuchni, co było dla mnie ogromnym zaszczytem :)

Oby więcej tak cudownych kulinarnych spotkań :)