Wykonanie
Cykoria, nie dawno jeszcze niezbyt często spożywane przeze mnie warzywo. Dzięki jednemu przepisowi wiem, że będzie teraz gościć u mnie znacznie częściej. Karmelizowana
cykoria z
jabłkiem i…
orzechami włoskimi ! Przepis ten znalazłam w cudownym sezonowym kalendarzu z przepisami stworzonym przez Vegeaddicted . Styczeń jest miesiącem kiedy właśnie króluje właśnie
cykoria, dlatego bez wahania wzięłam się za przygotowanie tego dania. Podmieniłam parę składników tak, by całość była wegańska – zamiast
miodu syrop klonowy zaś
olej kokosowy „gra rolę”
masła klarowanego. Karmelizowana
cykoria wraz z słodkimi
jabłkami wręcz rozpływa się w ustach, a dodatek prażonych
orzechów włoskich jest idealnym kontrastem dodającym chrupkości całemu daniu jak i jeszcze ciekawszego smaku.
cykoria karmelizowana z
jabłkami podana z prażonymi
orzechami włoskimicaramelized chicory with apple served with toasted walnutsSkładniki (według moich zmian):
2
cykorie1 słodkie
jabłkołyżka
oleju kokosowegołyżka
syropu klonowegogarść
orzechów włoskichNa początek na suchej patelni podprażyć
orzechy włoskie. Odstawić. Rozgrzać
olej kokosowy i przełożyć na patelnię przekrojone wzdłuż (na pół), wnętrzem do dołu,
cykorie. Dodać wydrylowane i pokrojone w ósemki
jabłka oraz
syrop klonowy. Karmelizować ok. 10 min. do czasu aż
cykoria zarumieni się od środka. Podawać na ciepło raz z podprażonymi
orzechami. Smacznego!oryginalny przepis – kalendarz 2016 VegeaddictedJeśli się uda to chętnie
będę dzielić się z
Wami przepisami każdego miesiąca z danym składnikiem. Kalendarz jest naprawdę świetny i szczerze polecam Wam jego zakup.*Udanego dnia!*to nie jest wpis sponsorowany.