Wykonanie
Imbiru używa się powszechnie w kuchni chińskiej i indyjskiej. W polskiej służy jako dodatek do flaków, pasztetów i piernika lub jako
przyprawa do
wódek i
likierów. W kuchni używa się zarówno świeżego jak i sproszkowanego. Świeży ma słodkawy, ostry smak i delikatny zapach. Sproszkowany jest znacznie ostrzejszy.Sproszkowany
imbir szybko
traci swoje właściwości, lepiej więc kupować go w mniejszych ilościach. Świeży
imbir można obecnie kupić bez większego problemu. Kupując go zwracajcie uwagę na to, żeby skórka nie była pomarszczona. Przechowujcie go owiniętego w lodówce (można go również podzielić na mniejsze części i osobno zamrozić).Zobacz przepisy:
Szparagi z korzeniem
imbiruŁosoś marynowany w soi i
imbirze panierowany prażonym
sezamemImbirowe kanapki na
chrupkim pieczywieZupa z dyni z gęsiną,
imbirem i
gruszkąKoktajl z
truskawek z
truskawek i
melona z
imbirem i
bazyliąLody imbirowo-
truskawkowe