ßßß

Całkiem niedawno opisywałam Wam pewne warsztaty z lodami Grycan . Strasznie się wtedy nakręciłam na własnoręczne robienie lodów. Niewielkim kosztem można wtedy robić lody o takim smaku na jaki się właśnie danego dnia ma ochotę. W poniedziałek gdy przeglądałam co nowego pojawiło się w Kuchni Lidla zauważyłam, że ich cukiernik wymyślił lody. Cudnie nadające się na podniebienie mojego dziecka bo ona wręcz piszczy do truskawek.Zebrałam się w sobie i zrobiłam. Ostatnie już truskawki kupiłam na targu (po 5zł za kg a ten kto pisał na fb, że w Warszawie truskawki są po 3,50 niech się schowa; nie ma takich cen chyba, że za dżem). Nie mam tych fikuśnych przyrządów do robienia lodów więc zrobiłam wersję 3 dodając niewielką ilość mięty (tak aby moje dziecko nie wyczuło, sesese). Strasznie to upierdliwe zajęcie. Postanowiłam więc sobie jedno. Kupuję maszynę do lodów!Składniki:750 g świeżych truskawek, umytych, pozbawionych szypułek500-600 g jogurtu z wapniem3-4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej lub nie dosładzać wcale)sok z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanejDodatkigarść liści miętygarść liści bazyliiDo dekoracjiświeże truskawkimelonBaza do lodówWszystkie składniki miksujemy razem w mikserze lub za pomocą ręcznego blendera. Bazę do lodów dzielimy na 3 części.Sposób pierwszy dla dzieciCzęść zmiksowanej bazy do lodów wlewamy do plastikowych foremek do lodów na patyku. Foremki wstawiamy do zamrażalnika na minimum 3 godziny.Po zamrożeniu foremki wyjmujemy i delikatnie ogrzewamy w dłoniach, następnie wyjmujemy zamrożone lody na patyku.Sposób drugi z bazylią, mrożone w sorbetierze domowejSorbetierę umieszczamy w zamrażalniku na minimum 12-15 godzin.Do drugiej części bazy do lodów dodajemy garść umytych listków bazylii, całość miksujemy, następnie przelewamy do zamrożonej sorbetiery i ponownie miksujemy (napowietrzamy lody) przez 25-30 minut, aby uzyskać kremową konsystencję.Lody szprycujemy do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego. Dekorujemy świeżymi owocami (np. melonem, truskawkami, listkami świeżej bazylii).Sposób trzeci z miętąDo trzeciej części bazy dodajemy garść umytych listków mięty, całość miksujemy, następnie przelewamy do plastikowej lub metalowej miski. Miskę z lodami wkładamy do zamrażalnika, co pół godziny dokładnie mieszamy lody, powtarzając czynność 5-8 razy (w zależności od temperatury w zamrażarce).Lody przekładamy do pucharków za pomocą gałkownicy do lodów. Dekorujemy kawałkami melona, listkami mięty i truskawkami.