Wykonanie
Całkiem niedawno opisywałam Wam pewne warsztaty z
lodami Grycan . Strasznie się wtedy nakręciłam na własnoręczne robienie
lodów. Niewielkim kosztem można wtedy robić
lody o takim smaku na jaki się właśnie danego dnia ma ochotę. W poniedziałek gdy przeglądałam co nowego pojawiło się w Kuchni Lidla zauważyłam, że ich cukiernik wymyślił
lody. Cudnie nadające się na podniebienie mojego dziecka bo ona wręcz piszczy do
truskawek.Zebrałam się w sobie i zrobiłam. Ostatnie już
truskawki kupiłam na targu (po 5zł za kg a ten kto pisał na fb, że w Warszawie
truskawki są po 3,50 niech się schowa; nie ma takich cen chyba, że za
dżem). Nie mam tych fikuśnych przyrządów do robienia
lodów więc zrobiłam wersję 3 dodając niewielką ilość
mięty (tak aby moje dziecko nie wyczuło, sesese). Strasznie to upierdliwe zajęcie. Postanowiłam więc sobie jedno. Kupuję maszynę do
lodów!Składniki:750 g świeżych
truskawek, umytych, pozbawionych szypułek500-600 g
jogurtu z wapniem3-4 łyżki
cukru pudru (można dodać więcej lub nie dosładzać wcale)sok z 1/2
cytryny, sparzonej i wyszorowanejDodatkigarść liści
miętygarść liści
bazyliiDo dekoracjiświeże
truskawkimelonBaza do
lodówWszystkie składniki miksujemy razem w mikserze lub za pomocą ręcznego blendera. Bazę do
lodów dzielimy na 3 części.Sposób pierwszy dla dzieciCzęść zmiksowanej bazy do
lodów wlewamy do plastikowych foremek do
lodów na patyku. Foremki wstawiamy do zamrażalnika na minimum 3 godziny.Po zamrożeniu foremki wyjmujemy i delikatnie ogrzewamy w dłoniach, następnie wyjmujemy zamrożone
lody na patyku.Sposób drugi z
bazylią, mrożone w sorbetierze domowejSorbetierę umieszczamy w zamrażalniku na minimum 12-15 godzin.Do drugiej części bazy do
lodów dodajemy garść umytych listków
bazylii, całość miksujemy, następnie przelewamy do zamrożonej sorbetiery i ponownie miksujemy (napowietrzamy
lody) przez 25-30 minut, aby uzyskać kremową konsystencję.
Lody szprycujemy do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego. Dekorujemy świeżymi
owocami (np.
melonem,
truskawkami, listkami świeżej
bazylii).Sposób trzeci z
miętąDo trzeciej części bazy dodajemy garść umytych listków
mięty, całość miksujemy, następnie przelewamy do plastikowej lub metalowej miski. Miskę z
lodami wkładamy do zamrażalnika, co pół godziny dokładnie mieszamy
lody, powtarzając czynność 5-8
razy (w zależności od temperatury w zamrażarce).
Lody przekładamy do pucharków za pomocą gałkownicy do
lodów. Dekorujemy kawałkami
melona, listkami
mięty i
truskawkami.