ßßß Cookit - przepis na Baza do lodów

Baza do lodów

nazwa

Wykonanie

Całkiem niedawno opisywałam Wam pewne warsztaty z lodami Grycan . Strasznie się wtedy nakręciłam na własnoręczne robienie lodów. Niewielkim kosztem można wtedy robić lody o takim smaku na jaki się właśnie danego dnia ma ochotę. W poniedziałek gdy przeglądałam co nowego pojawiło się w Kuchni Lidla zauważyłam, że ich cukiernik wymyślił lody. Cudnie nadające się na podniebienie mojego dziecka bo ona wręcz piszczy do truskawek.
Zebrałam się w sobie i zrobiłam. Ostatnie już truskawki kupiłam na targu (po 5zł za kg a ten kto pisał na fb, że w Warszawie truskawki są po 3,50 niech się schowa; nie ma takich cen chyba, że za dżem). Nie mam tych fikuśnych przyrządów do robienia lodów więc zrobiłam wersję 3 dodając niewielką ilość mięty (tak aby moje dziecko nie wyczuło, sesese). Strasznie to upierdliwe zajęcie. Postanowiłam więc sobie jedno. Kupuję maszynę do lodów!
Składniki:
750 g świeżych truskawek, umytych, pozbawionych szypułek
500-600 g jogurtu z wapniem
3-4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej lub nie dosładzać wcale)
sok z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
Dodatki
garść liści mięty
garść liści bazylii
Do dekoracji
świeże truskawki
melon
Baza do lodów
Wszystkie składniki miksujemy razem w mikserze lub za pomocą ręcznego blendera. Bazę do lodów dzielimy na 3 części.
Sposób pierwszy dla dzieci
Część zmiksowanej bazy do lodów wlewamy do plastikowych foremek do lodów na patyku. Foremki wstawiamy do zamrażalnika na minimum 3 godziny.
Po zamrożeniu foremki wyjmujemy i delikatnie ogrzewamy w dłoniach, następnie wyjmujemy zamrożone lody na patyku.
Sposób drugi z bazylią, mrożone w sorbetierze domowej
Sorbetierę umieszczamy w zamrażalniku na minimum 12-15 godzin.
Do drugiej części bazy do lodów dodajemy garść umytych listków bazylii, całość miksujemy, następnie przelewamy do zamrożonej sorbetiery i ponownie miksujemy (napowietrzamy lody) przez 25-30 minut, aby uzyskać kremową konsystencję.
Lody szprycujemy do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego. Dekorujemy świeżymi owocami (np. melonem, truskawkami, listkami świeżej bazylii).
Sposób trzeci z miętą
Do trzeciej części bazy dodajemy garść umytych listków mięty, całość miksujemy, następnie przelewamy do plastikowej lub metalowej miski. Miskę z lodami wkładamy do zamrażalnika, co pół godziny dokładnie mieszamy lody, powtarzając czynność 5-8 razy (w zależności od temperatury w zamrażarce).
Lody przekładamy do pucharków za pomocą gałkownicy do lodów. Dekorujemy kawałkami melona, listkami mięty i truskawkami.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/domowe-lody-truskawkowo-jogurtowe-na-3-sposoby