Wykonanie
Ta zupa jest naprawdę warta zrobienia.
Pomidory,
szpinak i
ciecierzyca to bardzo smaczne połączenie. Zupa nie wymaga długiego szykowania, w pół godziny mamy gotowe sycące danie. Polecam!inspiracja tutaj
składniki2 łyżki
oliwy z oliwek1 duża
cebula, pokrojona w kostkę4 ząbki
czosnku, rozgniecione2 łyżeczki wędzonej
słodkiej paprykiok 400g puszka
ciecierzycy - użyłam gotowanej na parze (ok 300 g po odsączeniu)400g puszka posiekane
pomidory1 litr
bulionuok 200g liści
szpinakudo podania:4
dymki, pokrojoneduża garść
natki pietruszki, z grubsza posiekanejprzygotowaniePrzygotować
szpinak. Opłukać, wrzucić do dużego garnka, lekko podgrzewać aż zwiędnie. Osączyć na sicie, a
potem odcisnąć. (Można też opłukany
szpinak podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 30 do 60 sekund - do czasu aż zwiędnie)W dużym rondlu rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę i
czosnek i obsmażać na małym ogniu przez ok 5 minut. posypać wędzoną
papryką, wymieszać i podsmażać jeszcze przez 2 minuty, następnie dodać
ciecierzycę,
pomidory, gotować przez kolejne 2 minuty.Dodać
bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć, gotować zupę przez 20 minut. Po tym czasie dodać odciśnięty
szpinak. Gotować przez kolejne 2 minuty.Zupę podawać posypaną
dymką i
natką pietruszki. Smacznego!