Wykonanie

Zupa - krem z dyni! Moja ulubiona zupa to właśnie ta z dyni. Gęsta, kremowa, rozgrzewająca, pikantna i zawsze chrupiąca, bo z dodatkiem grzanek. Taką lubię najbardziej. Przygotowuje ją zawsze z dyni Hokkaido, która nadaje się do tego najlepiej. W tym przepisie proponuję Wam wrsę na bogato, bo nie dość że grzanki z
oliwą z oliwek i
rozmarynem, to do tego kluseczki
dyniowe i świeżo starty
parmezan. No Kochani to już zupa " na wypasie" ;)))

Przepis na zupę z dyni:- 2 małe
dynie Hokkaido-
oliwa z oliwek- 1 puszka
mleka kokosowego- pasta
curry kokosowa-
chili świeże-
imbir świeży-
wodaDynię kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Wraz ze skórą układamy na blaszce i wstawiamy do pieca na 30 minut temp. 190 stopni z termoobiegiem.Po upieczeniu oddzielamy miąższ od skórki.Miąższ miksujemy blenderem.Do dużego garnka przekładamy 2
kubki zmiksowanego miąższu z dyni, zalewamy 3 kubkami
wody, dodajemy wszystkie
przyprawy i
mleko kokosowe. Wszytko gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Następnie jeszcze raz zmiksować blenderem (tak aby
imbir,
chili i pasta
curry idealnie zostały rozprowadzone w zupie), doprawiamy
solą.Kluseczki z dyni:- 1 szkl zmiksowanego puree z dyni- 1
żółtko-
sól- łyżka czubata
mąki ziemniaczanej- łyżka
serka śmietankowego ( a użyłam
mascarpone)Wszystko mieszamy dokładnie, i gotujemy kluski metodą kładzenia na wrzątek. Tzn. W rondlu gotujemy
wodę, za pomocą dwóch łyżek formujemy kluski i wrzucamy na wrzątek, zmniejszamy szybko ogień, tak aby
woda tylko delikatnie wrzała. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Robimy grzanki z ulubionego
pieczywa z dodatkiem świeżego
rozmarynu.Gorącą zupę nalewamy do talerzy, układamy kluseczki i posypujemy grzankami. Na sam wierzch dodajemy starty
parmezan,

Smacznego!A jaki jest Wasz ulubiony smak jesieni?