Wykonanie

Lekka
tarta jeżynowa, idealna do popołudniowej
kawki. Wyjątkowo kruchy i smaczny spód pieczemy dwa
razy, może stąd ta niezwykła kruchość. Nałożenie bardzo lekkie, bo na bazie
serka śmietankowego, stąd też smakuje bardzo sernikowo.
Mieści sporo
owoców, także idealna do upłynnienia
jeżynowych zbiorów. Tartę z tego przepisu piekłam już dwa
razy z
rzędu. Prezentowana dzisiaj jest z dodatkiem
mąki razowej i idealnie
smakowo pasuje do
jeżyn. Jednak ciasto w całości upieczone z jasnej
mąki orkiszowej było dużo bardziej kruche, jednak delikatniesze w smaku.

Składniki na spód:240 g
mąki orkiszowej( jasna 630 pół na pół z pełnoziarnistą)180 g
masłaszczypta
soli1,5 łyżki zimnej
wody20 g
ksylitolu lub
cukruSkładniki na nałożenia:350 g
serka śmietankowego3 łyżki
jogurtu greckiego1 op. budyniu
waniliowego2 małe
jajka45 g
ksylitolu lub
cukru700-800 g
jeżyn
Wykonanie:składniki ciasta szybko zagnieść, rozwałkować i podsypując odrobiną
mąki, przełóż do natłuszczonej foremki na tartę ( z wyjmowanym dnem). Spód ciasta nakłuj widelcem i piecz w 180`C 25 minut do zrumienienia. Przestudźzmiksuj składniki kremu. Przelej na ciasto. Ułóż na wierzchu dość gęsto umyte i dobrze odsączone
jeżynyponownie wstaw do piekarnika i piecz kolejne 30 minutprzed podaniem posyp
cukrem pudremSMACZNEGO !