Wykonanie
Zdecydowanie ulubione pierogi z bardzo smakowitym farszem. Oczywiście najlepsze są odsmażone na
oleju.

Składniki (ok. 60 sztuk):dwie szklanki
mąki pszennej (polecam typ 650)wrzątek - niecała szklankatrochę
soli i
oleju do gotowania i smażeniadwie
piersi z kurczakakilo
kapusty kwaszonejprzyprawy:
sól,
pieprz,
majeranekPrzy pierogach zawsze zaczynam od farszu.
Kurczaka kroję w kawałki, obsmażam na
oleju, przyprawiam i duszę pod przykryciem do miękkości. W tym czasie
kapustę obsmażam na drugiej patelni na małym ogniu. Jeżeli nie możecie smażyć potraw ze względu na ograniczenia w diecie polecam
kurczaka jak i
kapustę podgotować w garnuszkach, oczywiście osobno i doprawić wedle uznania. Danie nadal będzie super smaczne a zyska na walorach zdrowotnych.Teraz biorę się za ciasto, kontrolując aby
kapusta nie przypaliła się, mieszam ją od czasu do czasu.Do pierogów możemy użyć dowolnego rodzaju
mąki. Od chłonności
mąki zależy to ile
wody wlejemy do wyrobienia ciasta. Najłatwiej przygotować ciasto z
mąki mocno zmielonej typu 400. Bardziej wartościowe typy mąk dadzą nam bardziej gęste i ciemniejsze ciasto. Ja zazwyczaj używam
mąki z numerkiem 650.
Mąkę zalewam stopniowo gorącą
wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością
wody lub dosypując
mąki. Odstawiam na kwadrans lub dłużej aby ciasto ostygło.Miękkie
mięso rozdrabniam widelcem i mieszam z
kapustą. Próbuję i ewentualnie doprawiam. Kiedy farsz będzie gotowy zostawiam wszystko do przestygnięcia.Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej
mąką stolnicy. Na środek kładę nadzienie, zalepiam dokładnie brzegi.

W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów
wody i dodaję łyżkę
soli. Pierogi wrzucam na wrzątek po 10 sztuk. Delikatnie mieszam by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch gotuję jeszcze kilka minut i wyławiam sitkiem lub łyżką cedzakową.Oczywiście najlepsze są pierogi odgrzewane na
oleju ;)