Wykonanie
Szybko, średnio zdrowo, ale za to pysznie - zielony
kurczak.
Pierś z kurczaka w
pietruszkowym cieście smażona w głębokim tłuszczu. I jak tu nie kochać wiosny.2
piersi z kurczakasól1
jajkopół szkl
mąki pszennej1 pęczek zielonej
pietruszki1/4 szkl
wody mineralnej gazowanej
olej do smażenia- Pierś dokładanie myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie plastry i doprawiamy
solą. Odstawiamy na parę minut.- W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do blendera wkładamy pęczek
natki pietruszki, wbijamy
jajko, wsypujemy
mąkę i wlewamy
wodę mineralną. Całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy
solą.- Kawałki
kurczaka zanurzamy w cieście, tak aby całe się pokryły i wkładamy na głęboki tłuszcz. Smażymy około 2-3 minuty z każdej strony. Im dłużej będziemy smażyć, tym ciasto będzie bardziej rumiane - mniej zielone. Najlepiej nie kroić zbyt dużych kawałków piersi, aby nie musiały się długo smażyć. Wtedy osiągniemy zamierzony efekt.Smacznego:)