ßßß Cookit - przepis na Pikantny sos kokosowy

Pikantny sos kokosowy

nazwa

Wykonanie

Ten pikantny sos kokosowy jest uniwersalny - pasuje do wielu potraw: warzyw, kaszy, ziemniaków, czy mięs. Można go przechowywać w lodówce przez 5-6 dni lub zamrozić .
Dodatek czosnku i wielu przypraw sprawi a, że jest bardzo aromatyczny i idealny na jesienn e, czy zimowe dni.
Sos kokosowy miałam zaznaczony, jako jeden z dwóch przepisów, do wypróbowania z książki " Plan " L.G. Recitas. Poprzednim przepisem z tej książki, który zrobiłam, była granola lniana .
2 cebule
3-4 posiekane ząbki czosnku
1 puszka mleka kokosowego (nie używaj mleka niskotłuszczowego)
przyprawy: imbir, cynamon, mielony kmin rzymski, kurkuma, świeżo mielony czarny pieprz,
pieprz cayenne (wszystko do smaku)
1 /2 łyżeczki soli morskiej
l czubata łyżka brązowego cukru
1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
opcjonalnie 1/4 szklanki wody
Posiekaj cebulę w kostkę, czosnek przeciśni j przez praskę.
Podsmaż cebulę, czosnek i przyprawy na oleju kokosowym (niezbyt mocno rozgrzanym).
Po 10 minutach wlej całą puszkę mleka kokosowego.
Dodaj sól i brązowy cukier, a następnie redukuj przez ok. 20 minut na małym ogniu, czę sto mieszają c .
W zależności od preferencji, można sos rozrzedzić, dodając trochę wody.
P rzecho wuj w lodówce przez 5-6 dni .
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/10/pikantny-sos-kokosowy.html