Wykonanie

Ten pikantny sos
kokosowy jest uniwersalny - pasuje do wielu potraw: warzyw,
kaszy,
ziemniaków, czy
mięs. Można go przechowywać w lodówce przez 5-6 dni lub zamrozić .Dodatek
czosnku i wielu przypraw sprawi a, że jest bardzo aromatyczny i idealny na jesienn e, czy zimowe dni.Sos
kokosowy miałam zaznaczony, jako jeden z dwóch przepisów, do wypróbowania z książki "
Plan " L.G. Recitas. Poprzednim przepisem z tej książki, który zrobiłam, była granola lniana .2
cebule3-4 posiekane ząbki
czosnku1 puszka
mleka kokosowego (nie używaj
mleka niskotłuszczowego)
przyprawy:
imbir,
cynamon, mielony
kmin rzymski,
kurkuma, świeżo mielony
czarny pieprz,
pieprz cayenne (wszystko do smaku)1 /2 łyżeczki
soli morskiejl czubata łyżka
brązowego cukru1 łyżka
oleju kokosowego do smażeniaopcjonalnie 1/4 szklanki
wodyPosiekaj
cebulę w kostkę,
czosnek przeciśni j przez praskę.Podsmaż
cebulę,
czosnek i
przyprawy na
oleju kokosowym (niezbyt mocno rozgrzanym).Po 10 minutach wlej całą puszkę
mleka kokosowego.Dodaj
sól i
brązowy cukier, a następnie redukuj przez ok. 20 minut na małym ogniu, czę sto mieszają c .W zależności od preferencji, można sos rozrzedzić, dodając trochę
wody.P
rzecho wuj w lodówce przez 5-6 dni .