Wykonanie
Naleśniki z
serkiem,
brzoskwiniami i
bitą śmietaną kuszą słodkim smakiem, zatem bardzo często pojawiają się w naszej kuchni, mimo swojej wysokiej kaloryczności. Naleśniki dostarczają energii i poprawiają humor, idealnie nadają się dla dzieci w formie pysznej przekąski lub podwieczorku.

składniki na 10 naleśnikówciasto naleśnikowe2 szklanki
mąki pszennej2
jajka1,5 szklanki
mleka1 szklanka
wody mineralnej2 łyżki
olejuszczypta
solinadzienie300 g
serka śmietankowego kremowego( typu Bieluch, Philadelphia )16 g
cukru waniliowego8 połówek
brzoskwiń z puszki200 ml
śmietanki kremówki 30%2 łyżki
cukru pudruprzepisciasto naleśnikoweDo wysokiego naczynia wsypujemy przesianą
mąkę oraz szczyptę
soli, wbijamy
jajka, wlewamy
mleko oraz
wodę mineralną, dodajemy również
olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron.Gotowe naleśniki zabezpieczamy przed wystygnięciem (np. w ciepłym piekarniku).nadzienieOdsączone z soku
brzoskwinie kroimy w większą kostkę, 3-4 połówki
owoców kroimy w ćwiartki i odstawiamy do dekoracji.Do miski przekładamy
serek,wsypujemy
cukier waniliowy i całość miksujemy na gładki krem.Do masy serowej wrzucamy pokrojone
brzoskwinie i delikatnie łączymy je z
serkiem.W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem śmietankę kremówkę.Na każdym naleśniku układamy porcję nadzienia
serkiem z
brzoskwiniami a następnie naleśniki zawijamy w trójkąty.