Wykonanie
Dzisiejszy przepis przedstawiam Wam w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie". Pochodzi on z bloga Kwestia smaku, a sama akcja jest wspaniałą zabawą i okazją do porównania jak to samo danie przygotowują różne osoby :-)Możecie w ten sposób przygotować różne
pieczywo, ja polecam kawałki
bułki pszennej lub
chałki :-)SKŁADNIKIkilka kromek
bułki (ja użyłam wrocławskiej)2
jajka100 ml
mleka2 łyżki
cukrumasło do smażeniadodatki:
owoce sezonowe,
dżem,
jogurt,
syrop klonowy,
miód,
cukier puder, itp.
Jajka roztrzepujemy z
mlekiem i
cukrem, a następnie moczymy w mieszance kromki
bułki. Na patelni rozgrzewamy
masło i układamy
bułkę - smażymy ok. 2 minuty i przekłądamy na drugą stronę. Odkładamy tosty na papierowy ręcznik, a patelnię przecieramy, rozpuszczamy kolejną porcję
masła i ukłądamy kolejne kromki
bułki. Pamiętajcie, by tosty smażyć na niewielkim ogniu, a najlepiej na patelni z grubym dnem - to dlatego, że powinny
mieć one piękny złoty kolor :-) Gotowe tosty podajemy z
owocami lub innymi dodatkami.Razem ze mną tosty robiły (klikając na imię będziecie mogli zobaczyć jak tosty wyszły innym osobom :-) ):BernadettaEwaRenataIza
MartaDorotaSzóste niebo
MagdaMarzenaEwelina
BasiaDorota
AlinaMałgorzataEdytaSabina