ßßß
Dzisiejszy przepis przedstawiam Wam w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie". Pochodzi on z bloga Kwestia smaku, a sama akcja jest wspaniałą zabawą i okazją do porównania jak to samo danie przygotowują różne osoby :-)Możecie w ten sposób przygotować różne pieczywo, ja polecam kawałki bułki pszennej lub chałki :-)SKŁADNIKIkilka kromek bułki (ja użyłam wrocławskiej)2 jajka100 ml mleka2 łyżki cukrumasło do smażeniadodatki:owoce sezonowe, dżem, jogurt, syrop klonowy, miód, cukier puder, itp.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i cukrem, a następnie moczymy w mieszance kromki bułki. Na patelni rozgrzewamy masło i układamy bułkę - smażymy ok. 2 minuty i przekłądamy na drugą stronę. Odkładamy tosty na papierowy ręcznik, a patelnię przecieramy, rozpuszczamy kolejną porcję masła i ukłądamy kolejne kromki bułki. Pamiętajcie, by tosty smażyć na niewielkim ogniu, a najlepiej na patelni z grubym dnem - to dlatego, że powinny mieć one piękny złoty kolor :-) Gotowe tosty podajemy z owocami lub innymi dodatkami.Razem ze mną tosty robiły (klikając na imię będziecie mogli zobaczyć jak tosty wyszły innym osobom :-) ):BernadettaEwaRenataIzaMartaDorotaSzóste nieboMagdaMarzenaEwelinaBasiaDorotaAlinaMałgorzataEdytaSabina