ßßß
Składniki (na 6 porcji):Bezy:4 białka (najlepiej wielskie, rozmiar M)szczypta soli200 g cukru2 łyżeczki domowego cukru waniliowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octu jasnego octu winnego1 łyżka przyprawy do piernikówOrange curd:150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy3 łyżki soku z limonki1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy50 g cukru4 żółtka1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej70 g masła 82%Dodatkowo:1 opakowanie (900ml) lodów Carte D'Or Chocolate Brownie2 łyżki startej, gorzkiej czekolady 60%1 granat2 pomarańcze
Bezy:Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na papierze odrysować 12 małych okręgów o średnicy ok. 8 cm, zachowując odstępy. Piernik rozgrzać do temp. 180 stopni (grzałka góra-dół).Białka przelać do czystej metalowej lub szklanej miski. Dodać szczyptę soli. Ubijać mikserem na wolnych obrotach. Kiedy białka zaczną bieleć dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Ubijać do czasu, aż piana będzie szklista i sztywna. Pod koniec ubijania dodać mąkę, ocet oraz przyprawę do piernika. Ubitą piankę nakładać łyżką na papierze w miejsce 12 okręgów, lekko wyrównując wierzch bez. Blaszkę od razu wstawić do nagrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Bezy suszyć przez ok. 45-50 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić bezy do całkowitego wystudzenia.Orange curd:Żółtka roztrzepać w rondelku, dodać sok i skórkę z pomarańczy, sok z limonki, cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy krem zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę masło. Ponowie postawić na gazie i chwilę podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się masła i zgęstnienia kremu. Gotowy krem wystudzić i schłodzić w lodówce.Wykończenie:Na talerzu położyć bezę, posmarować ją kremem pomarańczowym. Na kremie ułożyć cząstki pomarańczy oraz ziarna granatu, posypać startą czekoladą i przykryć bezą. Wierzch deseru udekorować kremem, cząstkami pomarańczy, granatem, czekoladą i rozetką lodów Carte D'Or Chocolate Brownie. Deser podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!Do deseru użyłam lodów:Carte D'Or Chocolate Brownie (teraz w świątecznym opakowaniu)Pojemność: 900 ml.Sugerowana cena detaliczna: 18 , 49 zł