Wykonanie
Poziom trudnościDostałam od koleżanki ciekawą książkę z kulinarnymi przepisami kuchni włoskiej. Zawiera niesamowicie proste i szybkie pomysły na dania z Toskanii. Ponieważ jesteśmy z mężem miłośnikami
dorsza, postanowiłam wypróbować ten przepis jako pierwszy. Przygotowuje się go szybko i bardzo łatwo. Jest to danie dla wszystkich amatorów ryb, zarówno tych zapracowanych jak i lubiących prostą kuchnię.Porcja dla 4 osóbSkładniki:800 g
filetów z dorsza500 ml passaty pomidorowej2 średnie
cebule3 duże ząbki
czosnku½ pęczka
natki pietruszki½ szklanki
oliwy z oliwekmąka do obtoczenia
rybysól i świeżo mielony
pieprzSposób przygotowania:Dwie
cebule i dwa ząbki
czosnku drobno posiekać. W rondlu rozgrzać cztery łyżki
oliwy, podsmażyć
cebulę i
czosnek. Dodać passatę (w sezonie użyć świeżych pokrojonych
pomidorów lub krojonych
pomidorów z puszki) i połowę posiekanej
natki. Posolić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do tego dania najlepsze będą
polędwiczki z
dorsza, są grube i bez ości. Trzeba je pokroić na dość duże kawałki, posolić, popieprzyć i obtoczyć w
mące. Na patelnię wylać resztę
oliwy i podsmażyć posiekany drobno ząbek
czosnku i na tym smażyć
rybę.
Nie przejmujcie się, że
czosnek się przypali i przylgnie do
ryby, to da potrawie odpowiedni smak. Gdy
dorsz się usmaży na złoty kolor, odłożyć go na chwilkę na papierowy ręcznik aby oddał nadmiar tłuszczu. Następnie przełożyć
rybę do żaroodpornego naczynia, polać ugotowanym
pomidorowym sosem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 10 minut. Wyjąć z pieca, posypać pozostałą
natką pietruszki.
Podawać bez żadnych dodatków, wystarczy tylko
ryba z sosem.
Smacznego!