ßßß Cookit - przepis na Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese) - My Blueberry Corner

Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese) - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Dostałam od koleżanki ciekawą książkę z kulinarnymi przepisami kuchni włoskiej. Zawiera niesamowicie proste i szybkie pomysły na dania z Toskanii. Ponieważ jesteśmy z mężem miłośnikami dorsza, postanowiłam wypróbować ten przepis jako pierwszy. Przygotowuje się go szybko i bardzo łatwo. Jest to danie dla wszystkich amatorów ryb, zarówno tych zapracowanych jak i lubiących prostą kuchnię.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
800 g filetów z dorsza
500 ml passaty pomidorowej
2 średnie cebule
3 duże ząbki czosnku
½ pęczka natki pietruszki
½ szklanki oliwy z oliwek
mąka do obtoczenia ryby
sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Dwie cebule i dwa ząbki czosnku drobno posiekać. W rondlu rozgrzać cztery łyżki oliwy, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać passatę (w sezonie użyć świeżych pokrojonych pomidorów lub krojonych pomidorów z puszki) i połowę posiekanej natki. Posolić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do tego dania najlepsze będą polędwiczki z dorsza, są grube i bez ości. Trzeba je pokroić na dość duże kawałki, posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Na patelnię wylać resztę oliwy i podsmażyć posiekany drobno ząbek czosnku i na tym smażyć rybę.
Nie przejmujcie się, że czosnek się przypali i przylgnie do ryby, to da potrawie odpowiedni smak. Gdy dorsz się usmaży na złoty kolor, odłożyć go na chwilkę na papierowy ręcznik aby oddał nadmiar tłuszczu. Następnie przełożyć rybę do żaroodpornego naczynia, polać ugotowanym pomidorowym sosem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 10 minut. Wyjąć z pieca, posypać pozostałą natką pietruszki.
Podawać bez żadnych dodatków, wystarczy tylko ryba z sosem.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/02/dorsz-w-stylu-livorno-baccala-alla-livornese