Wykonanie
![](/Data/Images/smaczne-zdrowe.blogspot.com\2015_slash_10_slash_kremowa-zupa-z-kukurydzy-z-mlekiem/l/174649690.JPG)
Dla wszystkich wielbicieli słodkiej
kukurydzy lub po prostu osób lubiących eksperymenty w kuchni. Przepyszna, rozgrzewająca zupa krem. Nas zauroczyła bardzo swym smakiem i choć nie wszyscy podzielali mój entuzjazm co do przygotowania jej na obiad, to po degustacji zmienili zdanie, Ta zupa jest po prostu przepyszna. Słodko-pikantna, rozgrzewająca, z nutą orientalną... cudo... Polecam przekonać się osobiście dopóki dostępne są jeszcze świeże
kolby kukurydzy. Przepis znaleziony tutaj .Składniki dla 4 osób:- 4 duże
kolby kukurydzy cukrowej (po sezonie 4 szklanki
kukurydzy z puszki)- 4 łyżki
masła klarowanego lub
oliwy- 2 łyżki świeżo startego
imbiru (dałam suszony, w mniejszej ilości)- 4 duże ząbki
czosnku- 2 pełne łyżeczki
kurkumy w proszku- 1 łyżeczka
ostrej papryki (lub dowolnie, do smaku)- 1l
wywaru warzywnego,
bulionu lub
wody- 2 puszki po 400g
mleczka kokosowego-
sól do smakuOpcjonalnie:- 2/3 łyżeczki czerwonej pasty
curry- kawałek świeżej
papryczki chili (dałam
chili z młynka)Dodatkowo do podania:- ostra lub/i
słodka papryka w proszku- lub świeżo mielone
chili- lub kawałek świeżej
papryczki chili- lub świeże listki
kolendryKukurydze obrać z liści, umyć i nożem obciąć ziarna ruchami od góry ku dołowi.W garnku z grubym dnem rozgrzać
masło klarowane lub
oliwę, dodać starty
imbir, zmiażdżone (lub drobno pokrojone) ząbki
czosnku, pastę
curry, oraz
papryczkę chili, gdy dodajemy, Mieszając smażymy przez ok.1-2 minuty, aż składniki zaczną się rumienić. Następnie dodajemy
ziarna kukurydzy i smażymy jeszcze przez ok.1-2 minuty, mieszając, aż
kukurydza będzie podsmażona.
![](/Data/Images/smaczne-zdrowe.blogspot.com\2015_slash_10_slash_kremowa-zupa-z-kukurydzy-z-mlekiem/l/-719832318.JPG)
![](/Data/Images/smaczne-zdrowe.blogspot.com\2015_slash_10_slash_kremowa-zupa-z-kukurydzy-z-mlekiem/l/16781806.JPG)
Dodajemy
kurkumę,
ostrą paprykę i mieszamy. Dodajemy
bulion lub
wodę i doprowadzamy całość do wrzenia. Doprawiamy
solą i gotujemy ok.5 minut. Następnie dodajemy
mleko kokosowe i gotujemy jeszcze ok.10 minut, aż
kukurydza będzie miękka. Zupę przelewamy do blendera i miksujemy dość długo i dokładnie na gładki krem. Następnie przelewamy z powrotem do garnka (najlepiej przez sito, dokładnie ją przecierając) - ja swojej nie przecierałam. Nie była idealnie kremowa, ale była przepyszna.
![](/Data/Images/smaczne-zdrowe.blogspot.com\2015_slash_10_slash_kremowa-zupa-z-kukurydzy-z-mlekiem/l/1672498231.JPG)
![](/Data/Images/smaczne-zdrowe.blogspot.com\2015_slash_10_slash_kremowa-zupa-z-kukurydzy-z-mlekiem/l/174649690.JPG)
![](/Data/Images/smaczne-zdrowe.blogspot.com\2015_slash_10_slash_kremowa-zupa-z-kukurydzy-z-mlekiem/l/-1922948561.JPG)
![](/Data/Images/smaczne-zdrowe.blogspot.com\2015_slash_10_slash_kremowa-zupa-z-kukurydzy-z-mlekiem/l/-1436640375.JPG)
Smacznego ;-)