Wykonanie

Przepis na zupę
pieczarkową jest bardzo prosty.
Pieczarki dodawane do zupy zyskują gdy są podsmażane na
maśle, a to wpływa na efekt finalny - smak zupy.Można podawać ze
śmietaną, ale nie ma takiej potrzeby, zupa broni się i bez tego. Najlepsza jest następnego dnia po ugotowaniu, gdy smaki się połączą. Luźna interpretacja przepisu
Janka Paszkowskiego , zamieszczonego w książce "Kuchnia z pasją".Składniki:Rosół:60 dag
szpondra wołowego z kością (ew. 1 skrzydło z
indyka)9 szklanek
wody + tyle ile wyparuje1 pęczek
włoszczyzny bez
kapustysól,
pieprznieco
suszonych grzybków (jeśli masz)Zupa:2 nieduże
cebule czerwonepół kg
pieczarek2
liście laurowe1 łyżeczka ziaren
pieprzu5 ziaren
ziela angielskiego1 łyżka
masła1 łyżka
sosu sojowego3
ziemniakisok z cytryny (opcjonalnie)
sólpieprzdo posypania:
natka pietruszki (opcjonalnie, ale b.polecam)Potrzebne będzie 0 , 75 ml - 1 litra rosołu. Resztę możesz zamrozić lub wykorzystać do czegoś innego.Wykonanie:Jak zrobić rosół: do dużego garnka wlać 9 szklanek
wody, włożyć umyte
mięso i
przyprawy - ziarna
pieprzu,
ziele angielskie,
liście laurowe i 1,5 łyżki
soli. Doprowadzić do wrzenia i po około godzinie od zagotowania, dodać umytą, obraną i pokrojoną na kawałki
włoszczyznę. Zmniejszyć płomień i gotować wszystko razem przez kolejne 30 minut. W razie potrzeby, uzupełnić
wodę.Rosół odcedzić, odlać 1 litr, wlać do garnka. Do rosołu włożyć obrane i pokrojone
ziemniaki. Gotować do miękkości.W tym czasie zająć się gwiazdą tego przepisu, czyli
pieczarkami. Aby były naprawdę smakowite, przetrzeć je delikatnie wilgotną ściereczką, ale nie płukać pod bieżącą
wodą.
Grzyby są jak gąbka! Wchłonęłyby całą
wodę i straciły przez to smak i aromat.Oczyszczone
pieczarki pokroić na dość grube plasterki i przełożyć do miski.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozpuścić kawałek
masła i wrzucić
cebulę. Podsmażać chwilę i dodać
pieczarki. Smażyć na dużym ogniu, często mieszając. Niech nabiorą apetycznego, złotego koloru. Doprawić
pieprzem i
sosem sojowym. Możesz skropić je również odrobiną
soku z cytryny, bo
grzyby go kochają. Taką pyszną
cebulowo-
pieczarkową mieszaninę przełożyć do garnka z rosołem i
ziemniakami, doprowadzić do wrzenia. Doprawić według uznania (
pieprzem i
solą, ew. dodać nieco więcej
sosu sojowego).Podawać na ciepło. Warto posypać posiekaną
natką pietruszki.

Bądź towarzyski, podziel się!