Wykonanie
Aromatyczna, krucha, z przypieczoną skórką- przedstawiam Wam
kaczkę z pysznym farszem :)Lista zakupów:1
kaczka (o wadze ok. 1,8 kg)
sól,
pieprz,
majeranek1 i 1/2 szklanki
soku jabłkowegofarsz:2 -3
jajka ugotowane na twardo1 pęczek naci
pietruszki1
bułka czerstwa1 łyżeczka
masła1 surowe
jajko
Kaczkę dokładnie umyć (lub namoczyć w wodzie na ok. 3 godz.) osuszyć. Polać 1 szklanką
soku jabłkowego i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć i natrzeć w środku i na zewnątrz
solą i
pieprzem. Wierzch dodatkowo obsypać
majerankiem. Wstawić ponownie do lodówki na 24 godziny lub całą noc.Przygotować farsz:
bułkę namoczyć w
mleku lub wodzie ok. 1 godz. Odcisnąć.
Jajka na twardo i nać drobno posiekać. Połączyć z odciśniętą
bułką. Masę dobrze wyrobić ręką. Surowe
jajko rozbić- oddzielić
żółtko od
białka.
Białko ubić na sztywną pianę. Do masy dodać
żółtko i ubite
jajko. Wymieszać. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Kaczkę nafaszerować masą jajeczną, zaszyć lub spiąć wykałaczkami.Włożyć do rękawa do pieczenia, podlać pozostałym
sokiem jabłkowym.Piec ok. 1,5 godziny w 200 st. (grzanie góra- dół). Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 180 st. Pod koniec przeciąć rękaw, aby
kaczka dobrze się zrumieniła.

Smacznego życzy
oliwek :)