ßßß Cookit - przepis na Kaczka z białym farszem

Kaczka z białym farszem

nazwa

Wykonanie

Aromatyczna, krucha, z przypieczoną skórką- przedstawiam Wam kaczkę z pysznym farszem :)
Lista zakupów:
1 kaczka (o wadze ok. 1,8 kg)
sól, pieprz, majeranek
1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego
farsz:
2 -3 jajka ugotowane na twardo
1 pęczek naci pietruszki
1 bułka czerstwa
1 łyżeczka masła
1 surowe jajko
Kaczkę dokładnie umyć (lub namoczyć w wodzie na ok. 3 godz.) osuszyć. Polać 1 szklanką soku jabłkowego i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć i natrzeć w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Wierzch dodatkowo obsypać majerankiem. Wstawić ponownie do lodówki na 24 godziny lub całą noc.
Przygotować farsz: bułkę namoczyć w mleku lub wodzie ok. 1 godz. Odcisnąć. Jajka na twardo i nać drobno posiekać. Połączyć z odciśniętą bułką. Masę dobrze wyrobić ręką. Surowe jajko rozbić- oddzielić żółtko od białka. Białko ubić na sztywną pianę. Do masy dodać żółtko i ubite jajko. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kaczkę nafaszerować masą jajeczną, zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
Włożyć do rękawa do pieczenia, podlać pozostałym sokiem jabłkowym.
Piec ok. 1,5 godziny w 200 st. (grzanie góra- dół). Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 180 st. Pod koniec przeciąć rękaw, aby kaczka dobrze się zrumieniła.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/05/Kaczka-z-bialym-farszem.html