ßßß
Potrzebne będą (na 2-4 porcje):- 4 kacze udka- 1 łyżka majeranku- 1 łyżeczka soli- 1 łyżeczka pieprzu- 4 łyżeczki masłaSposób wykonania:1) Kacze udka myjemy, po czym obsypujemy z obu stron solą, pieprzem i majerankiem.2) Układamy w naczyniu żaroodpornym (każde udko na 1 łyżeczce masła).3) Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury maksymalnej (u mnie jest to około 240 st. C) na 30 minut, aż skóra z wierzchu będzie brązowa.4) Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180-190 st. C i pieczemy kacze udka jeszcze przez 60-70 minut, pod przykryciem (co około 20 minut podlewamy skóry udek wytopionym z nich tłuszczem).Podajemy z wybranymi dodatkami, np. pieczonymi jabłkami, pieczonymi kartoflami, żurawiną, kopytkami, czerwoną kapustą itp. W tej wersji kacze udka podałem z kartoflami i brokułami, ugotowanymi na parze.
Smacznego =)