Wykonanie
Cześć =) Dziś zapraszam na
kaczkę, a ściślej mówiąc na pieczone udka z
kaczki.Uwielbiam
kaczkę w każdej postaci i ze wszystkimi klasycznymi dodatkami, zwłaszcza z kopytkami,
żurawiną i
czerwoną kapustą. Tak jak tu: pół pieczonej
kaczki .
Kaczka gości na moim
stole dosyć często - zazwyczaj w postaci pieczonych udek, rzadziej piersi. Całą
kaczkę piekę głównie na Święta, czy inne specjalne okazje.Przepis na udka z
kaczki pochodzi z kanonu naszych przepisów rodzinnych. Według tego przepisu bardzo często przyrządzane były udka z
kaczek, które dziadek ustrzelił na polowaniu. Jest to przepis sprawdzony, którego efekt zawsze mi smakuje.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania pieczonych udek z
kaczki, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 2-4 porcje):- 4 kacze udka- 1 łyżka
majeranku- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
pieprzu- 4 łyżeczki
masłaSposób wykonania:1) Kacze udka myjemy, po czym obsypujemy z obu stron
solą,
pieprzem i
majerankiem.2) Układamy w naczyniu żaroodpornym (każde udko na 1 łyżeczce
masła).3) Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury maksymalnej (u mnie jest to około 240 st. C) na 30 minut, aż skóra z wierzchu będzie brązowa.4) Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180-190 st. C i pieczemy kacze udka jeszcze przez 60-70 minut, pod przykryciem (co około 20 minut podlewamy skóry udek wytopionym z nich tłuszczem).Podajemy z wybranymi dodatkami, np. pieczonymi
jabłkami, pieczonymi
kartoflami,
żurawiną, kopytkami,
czerwoną kapustą itp. W tej wersji kacze udka podałem z gotowanymi
kartoflami i
pomidorem.
Smacznego =)