ßßß Cookit - przepis na Kaczka pieczona z farszem wątróbkowo-pietruszkowym na piwie

Kaczka pieczona z farszem wątróbkowo-pietruszkowym na piwie

nazwa

Wykonanie

Kaczka z chrupiącą skórką i wątróbką niekoniecznie, tylko od święta ... :-)
Składniki:
1 szt. kaczki na farsz:
ok. 60 dag wątróbki wieprzowej
2 pęczki pietruszki
bułka namoczona w mleku
1 jajko
1 czubata łyżka masła
5 ząbków czosnku
tymianek, majeranek
sól, pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
1 szkl. piwa
Wykonanie:
Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć i natrzeć rozgniecionym czosnkiem z solą i pieprzem.
Suchą kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zmielić razem z umytą wcześniej wątróbką w maszynce do mięsa. Natkę pietruszki opłukać i również zmielić w maszynce lub posiekać nożem. Żółtko oddzielić od białka, dodać do zmielonej wątróbki, po czym dodać również ubite na sztywno białko. Dodać jeszcze miękkie masło i wszystko wymieszać razem z przyprawami (majeranek, sól, pieprz, tymianek).
Tak przygotowanym farszem napełnić kaczkę i zaszyć.
Przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Kaczkę piec około 2 godz. w temp. 180 st. C. Od czasu do czasu polewać po wierzchu piwem i tłuszczem, który wytopi się z kaczki.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2014/12/Kaczka-pieczona-z-farszem-watrobkowo.html