Wykonanie


Kaczka z chrupiącą skórką i
wątróbką niekoniecznie, tylko od święta ... :-)Składniki:1 szt.
kaczki na farsz:ok. 60 dag
wątróbki wieprzowej2 pęczki
pietruszkibułka namoczona w
mleku1
jajko1 czubata łyżka
masła5 ząbków
czosnkutymianek,
majeraneksól,
pieprztłuszcz do wysmarowania formy1 szkl.
piwaWykonanie:
Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć i natrzeć rozgniecionym
czosnkiem z
solą i
pieprzem.Suchą
kajzerkę namoczyć w
mleku, odcisnąć i zmielić razem z umytą wcześniej
wątróbką w maszynce do
mięsa.
Natkę pietruszki opłukać i również zmielić w maszynce lub posiekać nożem.
Żółtko oddzielić od
białka, dodać do zmielonej
wątróbki, po czym dodać również ubite na sztywno
białko. Dodać jeszcze miękkie
masło i wszystko wymieszać razem z
przyprawami (
majeranek,
sól,
pieprz,
tymianek).Tak przygotowanym farszem napełnić
kaczkę i zaszyć.Przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Kaczkę piec około 2 godz. w temp. 180 st. C. Od czasu do czasu polewać po wierzchu
piwem i tłuszczem, który wytopi się z
kaczki.Smacznego :-)