ßßß
Uwielbiam domowe musli, czyli pyszne płatki śniadaniowe, bo możemy je skomponować według własnego gustu i dodawać sezonowe produkty.Dziś do mojej kolekcji granol dołącza kolejna, tym razem będzie to dyniowa granola przygotowana na bazie pure z upieczonej dyni. Nadała ona płatkom pięknego pomarańczowo-złocistego koloru.Na blogu znajdziecie takżegranolę pięć zbóżgranolę kokosowąpomarańczowe musli z żurawinądomowe musli z bakaliamigranolę kokosowo-rabarbarową
Czas przygotowania: 70 minutSkładniki:200 g płatków owsianych200 g płatków jęczmiennych200 g płatków żytnich50 g otrębów pszennych50 g ziaren słonecznika3/4 szklanki pure z pieczonej dyni50 g siemienia lnianego1 łyżka domowej esencji waniliowej3 łyżki płynnego miodu3 łyżki oleju3 łyżki cukru trzcinowego2 łyżeczki cynamonu30 g suszonej żurawiny30 g płatków migdałowych
Wykonanie:W dużej misce mieszamy suche składniki, oprócz bakalii, w drugiej mieszamy wszystkie płynne składniki. Następnie płynne składniki przekładamy do miski z płatkami i wszystko dokładnie mieszamy.Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie granolę, równomiernie ją rozprowadzając. Granolę pieczemy około 60 minut, raz na jakiś czas ją mieszając, aby się równomiernie podpiekła. Gdy musli będzie gotowe dodajemy do niego żurawinę i migdały, mieszamy i przekładamy do suchego pojemnika, szczelnie zamykamy.