ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy z truskawkami

Tort czekoladowy z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Tort czekoladowy z truskawkami to tort bardzo męski (nie wiem czemu, ale tak właśnie mi się kojarzy). Również forma podania jest prosto i nie wymaga talentu do dekorowania, co pewnie niejedną osobę ucieszy. Moim zdaniem piękne są torty „naturalne”. Nie jestem zwolennikiem masy cukrowej czy marcepanowej. Nie powala mnie ani smak ani wygląd.
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
45 minut 6 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
45 minut 6 godzin
Tort czekoladowy z truskawkami
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
45 minut 6 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
45 minut 6 godzin
Składniki
Biszkopt kakaowy
4 szt. jajek
120 g cukru(drobnego lub pudru)
90 g mąki pszennej tortowej
50 g kakao
Krem czekoladowy
300 g śmietany 30% lub 36%
200 g czekolady(mlecznej lub gorzkiej)
250 g serka mascarpone
Inne
500 g truskawek
200 g borówki amerykańskiej
10 g białej czekolady
10 listków mięty
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Skład­niki powinny być w tem­per­aturze poko­jowej. Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Na koniec delikatnie zmniejszyć obroty i dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.
Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę (lub blat kuchenny), wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.
Krem czekoladowy
150 ml śmi­etanki zago­tować. Poła­mać czeko­ladę i rozpuś­cić w gorącej śmi­etanie. Odstawić do wystyg­nię­cia.
Pozostałą część śmi­etany ubić na szty­wno razem z serkiem mas­car­pone. Na koniec dodać roz­puszc­zoną czeko­ladę. Delikat­nie wymieszać (może być mik­serem) do połączenia skład­ników.
Krem odstawić na około 2 godziny do lodówki aby zgęst­niał.
Na paterze ułożyć pier­wszy blat (może ułożyć wewnątrz obręczy, ułatwi to układanie truskawek) Umyte i obrane truskawki układać na biszkopcie "dziubkami" do góry (na brzegach układamy połówki truskawek, przekrojem do zewnętrznej strony).
Na ułożone truskawki wykładamy 1/2 masy, kładziemy drugi blat, przykrywamy go masą czekoladową. Ostawiamy na około godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki zdejmujemy obręcz (jeśli używaliśmy) i dekorujemy tort owocami oraz miętą. Na koniec posypujemy startą białą czekoladą.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/tort-czekoladowy-z-truskawkami