ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time45 minut 6 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time45 minut 6 godzin
Tort czekoladowy z truskawkamiPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time45 minut 6 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time45 minut 6 godzinSkładnikiBiszkopt kakaowy4 szt. jajek120 g cukru(drobnego lub pudru)90 g mąki pszennej tortowej50 g kakaoKrem czekoladowy300 g śmietany 30% lub 36%200 g czekolady(mlecznej lub gorzkiej)250 g serka mascarponeInne500 g truskawek200 g borówki amerykańskiej10 g białej czekolady10 listków miętyPorcje: porcjiSposób przygotowaniaPiekarnik nagrzać do 175 stopni C. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków.Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Na koniec delikatnie zmniejszyć obroty i dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę (lub blat kuchenny), wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.Krem czekoladowy150 ml śmietanki zagotować. Połamać czekoladę i rozpuścić w gorącej śmietanie. Odstawić do wystygnięcia.Pozostałą część śmietany ubić na sztywno razem z serkiem mascarpone. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać (może być mikserem) do połączenia składników.Krem odstawić na około 2 godziny do lodówki aby zgęstniał.Na paterze ułożyć pierwszy blat (może ułożyć wewnątrz obręczy, ułatwi to układanie truskawek) Umyte i obrane truskawki układać na biszkopcie "dziubkami" do góry (na brzegach układamy połówki truskawek, przekrojem do zewnętrznej strony).Na ułożone truskawki wykładamy 1/2 masy, kładziemy drugi blat, przykrywamy go masą czekoladową. Ostawiamy na około godzinę do lodówki.Po wyjęciu z lodówki zdejmujemy obręcz (jeśli używaliśmy) i dekorujemy tort owocami oraz miętą. Na koniec posypujemy startą białą czekoladą.Share this Recipe