Wykonanie
Tort
czekoladowy z
truskawkami to tort bardzo
męski (nie wiem
czemu, ale tak właśnie mi się kojarzy). Również forma podania jest prosto i nie wymaga talentu do dekorowania, co pewnie niejedną osobę ucieszy. Moim zdaniem piękne są
torty „naturalne”. Nie jestem zwolennikiem masy cukrowej czy marcepanowej. Nie powala mnie ani smak ani wygląd.

Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time45 minut 6 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time45 minut 6 godzin

Tort
czekoladowy z
truskawkamiPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time45 minut 6 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time45 minut 6 godzinSkładniki
Biszkopt kakaowy4 szt.
jajek120 g
cukru(drobnego lub pudru)90 g
mąki pszennej tortowej50 g
kakaoKrem czekoladowy300 g
śmietany 30% lub 36%200 g
czekolady(
mlecznej lub gorzkiej)250 g
serka mascarponeInne500 g
truskawek200 g
borówki amerykańskiej10 g
białej czekolady10 listków
miętyPorcje: porcjiSposób przygotowaniaPiekarnik nagrzać do 175 stopni C. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować
boków.
Mąkę i
kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Na koniec delikatnie zmniejszyć obroty i dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać przesianą
mąkę z
kakao. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę (lub blat kuchenny), wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.
Krem czekoladowy150 ml śmietanki zagotować. Połamać czekoladę i rozpuścić w gorącej śmietanie. Odstawić do wystygnięcia.Pozostałą część śmietany ubić na sztywno razem z
serkiem mascarpone. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać (może być mikserem) do połączenia składników.Krem odstawić na około 2 godziny do lodówki aby zgęstniał.Na paterze ułożyć pierwszy blat (może ułożyć wewnątrz obręczy, ułatwi to układanie
truskawek) Umyte i obrane
truskawki układać na
biszkopcie "dziubkami" do góry (na brzegach układamy połówki
truskawek, przekrojem do zewnętrznej strony).Na ułożone
truskawki wykładamy 1/2 masy, kładziemy drugi blat, przykrywamy go masą
czekoladową. Ostawiamy na około godzinę do lodówki.Po wyjęciu z lodówki zdejmujemy obręcz (jeśli używaliśmy) i dekorujemy tort
owocami oraz
miętą. Na koniec posypujemy startą
białą czekoladą.Share this Recipe