Wykonanie
Ciasto szybkie i proste.Wyobraźmy sobie sytuację, w której nic nie planujemy na wieczór, ale w ciągu dnia znajomi zapowiadają się z wizytą. Warto jednak zabłysnąć kulinarnym talentem.
Tarta będzie idealna, a jeszcze lepsza
tarta z
migdałową nutą z delikatnym, puszystym kremem
waniliowym. Lepsze od tego będzie jedynie dodanie na sam koniec
owoców :).
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 20 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 60 minutPorcje Czas przygotowania8 porcji 20 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 60 minut
Tarta migdałowo - waniliowaPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 20 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 60 minutPorcje Czas przygotowania8 porcji 20 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 60 minutSkładnikiKruche ciasto150 g
mąki50 g mielonych
migdałów100 g
masła(zimnego)30 g
cukru(drobnego lub
cukru pudru)2 szt.
żółtek1 szczypta
soliKrem
waniliowy200 ml
śmietany kremówki250 g
mascarpone2 łyżki
cukru pudru1 łyżczka pasty waniliowej(lub ekstraktu)1,5 szklanki
owoców do dekoracji0,5 szklanki
płatków migdałowych do dekoracjiPorcje: porcjiSposób przygotowaniaWszystkie składniki zagnieść ręcznie lub zmiksować malakserem. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.Piekarnik nagrzać do 220ºC. Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy około 25 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto żeby było równe (może również zastosować
fasola)Ciasto wstawić do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC. Ciasto piec 15 minut. Zdjąć papier z kulkami i piec kolejne 10 - 15 minut (do momentu aż ciasto się zezłoci). Po upieczeniu ciasto wyjąć i ostudzić.Krem
Śmietanę ubić z
cukrem i pastą
waniliową. Dodać
serek mascarpone i zmiksować na średnich obrotach.Krem wyłożyć na ostudzoną tartę. Udekorować
owocami i posypać
płatkami migdałowymi.Share this Recipe