ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 20 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 60 minutPorcje Czas przygotowania8 porcji 20 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 60 minut
Tarta migdałowo - waniliowaPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 20 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 60 minutPorcje Czas przygotowania8 porcji 20 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 60 minutSkładnikiKruche ciasto150 g mąki50 g mielonych migdałów100 g masła(zimnego)30 g cukru(drobnego lub cukru pudru)2 szt. żółtek1 szczypta soliKrem waniliowy200 ml śmietany kremówki250 g mascarpone2 łyżki cukru pudru1 łyżczka pasty waniliowej(lub ekstraktu)1,5 szklanki owoców do dekoracji0,5 szklanki płatków migdałowych do dekoracjiPorcje: porcjiSposób przygotowaniaWszystkie składniki zagnieść ręcznie lub zmiksować malakserem. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.Piekarnik nagrzać do 220ºC. Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy około 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto żeby było równe (może również zastosować fasola)Ciasto wstawić do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC. Ciasto piec 15 minut. Zdjąć papier z kulkami i piec kolejne 10 - 15 minut (do momentu aż ciasto się zezłoci). Po upieczeniu ciasto wyjąć i ostudzić.KremŚmietanę ubić z cukrem i pastą waniliową. Dodać serek mascarpone i zmiksować na średnich obrotach.Krem wyłożyć na ostudzoną tartę. Udekorować owocami i posypać płatkami migdałowymi.Share this Recipe