ßßß
Strasznie długa nazwa. Ale musiałam w tytule zawrzeć każdy element, który sprawa że szynka na bazie przepisu Nigelli Lawson jest taka wyjątkowa. Gotowana w winie nabiera delikatnego smaku i cudownego koloru, a porzeczkowa glazura, słodko – ostra nadaje potrawie charakteru. Jako łasuch robię zawsze trochę więcej glazury, którą dodaję do szynki już po upieczeniu robiąc świąteczne kanapki :). Równie dobrze smakuje też na ciepło jako dodatek do pieczonych ziemniaczków. Mniam.
Print RecipeDanie Dania główne, Dodatki, Kolacja, ŚniadaniaKuchnia PolskaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania2 godzinyCzas przygotowania20 minutCzas gotowania2 godziny
Świąteczna szynka gotowana w winie z porzeczkową glazurąPrint RecipeDanie Dania główne, Dodatki, Kolacja, ŚniadaniaKuchnia PolskaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania2 godzinyCzas przygotowania20 minutCzas gotowania2 godzinySkładnikiszynka1,5 kg szynki250 ml czerwonego wina2 l wody(około)1 szt. cebuli2 ząbki czosnku2 listki laurowe1 łyżka nasion kolendry1 łyżka ziarenek pieprzuGlazura16 całych goździków4 łyżki dżemu z czarnej pożeczki(lub czerwonej)1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1 łyżeczka ostrej papryki1/2 łyżki octu z czerwonego winaPorcje:Sposób przygotowaniaSzynkę włożyć do dużego garnka. Dodać przyprawy, obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę raz nieobrane ząbki czosnku. Wszystko zalać winem i dopełnić wodą (do całkowitego zanurzenia szynki).Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu. Na 1 kg przypada około 1h 15min gotowania.Ugotowaną szynkę położyć na desce i usunąć tłuszcz. Naciąć w romby a w złączenia włożyć goździk. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni.GlazuraWszystkie składniki na glazurę połączyć w garnku i ciągle mieszając zagotować.Wstawić szynkę do naczynia żaroodpornego lub blachy. Polać łyżką glazury i wstawić do piekarnika.Szynkę piec około 20 minut, wyjmując co 5 minut i pokrywać łyżką glazury. Powinna powstać lśniąca skórka.Można do glazury dodać jedną lub dwie łyżki więcej dżemu i zachować nadmiar glazury do podania szynki.Share this Recipe