ßßß Cookit - przepis na Świąteczna szynka gotowana w winie z porzeczkową glazurą

Świąteczna szynka gotowana w winie z porzeczkową glazurą

nazwa

Wykonanie

Strasznie długa nazwa. Ale musiałam w tytule zawrzeć każdy element, który sprawa że szynka na bazie przepisu Nigelli Lawson jest taka wyjątkowa. Gotowana w winie nabiera delikatnego smaku i cudownego koloru, a porzeczkowa glazura, słodko – ostra nadaje potrawie charakteru. Jako łasuch robię zawsze trochę więcej glazury, którą dodaję do szynki już po upieczeniu robiąc świąteczne kanapki :). Równie dobrze smakuje też na ciepło jako dodatek do pieczonych ziemniaczków. Mniam.
Print Recipe
Danie Dania główne, Dodatki, Kolacja, Śniadania
Kuchnia Polska
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
2 godziny
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
2 godziny
Świąteczna szynka gotowana w winie z porzeczkową glazurą
Print Recipe
Danie Dania główne, Dodatki, Kolacja, Śniadania
Kuchnia Polska
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
2 godziny
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
2 godziny
Składniki
szynka
1,5 kg szynki
250 ml czerwonego wina
2 l wody(około)
1 szt. cebuli
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżka ziarenek pieprzu
Glazura
16 całych goździków
4 łyżki dżemu z czarnej pożeczki(lub czerwonej)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżki octu z czerwonego wina
Porcje:
Sposób przygotowania
Szynkę włożyć do dużego garnka. Dodać przyprawy, obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę raz nieobrane ząbki czosnku. Wszystko zalać winem i dopełnić wodą (do całkowitego zanurzenia szynki).
Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu. Na 1 kg przypada około 1h 15min gotowania.
Ugotowaną szynkę położyć na desce i usunąć tłuszcz. Naciąć w romby a w złączenia włożyć goździk. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni.
Glazura
Wszystkie składniki na glazurę połączyć w garnku i ciągle mieszając zagotować.
Wstawić szynkę do naczynia żaroodpornego lub blachy. Polać łyżką glazury i wstawić do piekarnika.
Szynkę piec około 20 minut, wyjmując co 5 minut i pokrywać łyżką glazury. Powinna powstać lśniąca skórka.
Można do glazury dodać jedną lub dwie łyżki więcej dżemu i zachować nadmiar glazury do podania szynki.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/swiateczna-szynka-gotowana-w-winie-z-porzeczkowa-glazura