Wykonanie

Strasznie długa nazwa. Ale musiałam w tytule zawrzeć każdy element, który sprawa że
szynka na bazie przepisu Nigelli Lawson jest taka wyjątkowa. Gotowana w
winie nabiera delikatnego smaku i cudownego koloru, a porzeczkowa glazura, słodko – ostra nadaje potrawie charakteru. Jako łasuch robię zawsze trochę więcej glazury, którą dodaję do
szynki już po upieczeniu robiąc świąteczne kanapki :). Równie dobrze smakuje też na ciepło jako dodatek do pieczonych ziemniaczków. Mniam.

Print RecipeDanie Dania główne, Dodatki, Kolacja, ŚniadaniaKuchnia PolskaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania2 godzinyCzas przygotowania20 minutCzas gotowania2 godziny

Świąteczna
szynka gotowana w
winie z
porzeczkową glazurąPrint RecipeDanie Dania główne, Dodatki, Kolacja, ŚniadaniaKuchnia PolskaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania2 godzinyCzas przygotowania20 minutCzas gotowania2 godzinySkładniki
szynka1,5 kg
szynki250 ml
czerwonego wina2 l
wody(około)1 szt.
cebuli2 ząbki
czosnku2
listki laurowe1 łyżka nasion
kolendry1 łyżka ziarenek
pieprzuGlazura16 całych
goździków4 łyżki
dżemu z czarnej
pożeczki(lub czerwonej)1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżeczka
ostrej papryki1/2 łyżki
octu z
czerwonego winaPorcje:Sposób przygotowania
Szynkę włożyć do dużego garnka. Dodać
przyprawy, obraną i pokrojoną na ćwiartki
cebulę raz nieobrane ząbki
czosnku. Wszystko zalać
winem i dopełnić
wodą (do całkowitego zanurzenia
szynki).Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu. Na 1 kg przypada około 1h 15min gotowania.Ugotowaną
szynkę położyć na desce i usunąć tłuszcz. Naciąć w romby a w złączenia włożyć
goździk. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni.GlazuraWszystkie składniki na glazurę połączyć w garnku i ciągle mieszając zagotować.Wstawić
szynkę do naczynia żaroodpornego lub blachy. Polać łyżką glazury i wstawić do piekarnika.
Szynkę piec około 20 minut, wyjmując co 5 minut i pokrywać łyżką glazury. Powinna powstać lśniąca skórka.Można do glazury dodać jedną lub dwie łyżki więcej
dżemu i zachować nadmiar glazury do podania
szynki.Share this Recipe