ßßß
Rudolf czerwononosy - świąteczne cupcakePrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania20 babeczek 30 minutCzas gotowania Passive Time40 minut 3 godzinyPorcje Czas przygotowania20 babeczek 30 minutCzas gotowania Passive Time40 minut 3 godziny
Rudolf czerwononosy - świąteczne cupcakePrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania20 babeczek 30 minutCzas gotowania Passive Time40 minut 3 godzinyPorcje Czas przygotowania20 babeczek 30 minutCzas gotowania Passive Time40 minut 3 godzinySkładnikiCiasto2 szklanki mąki3/4 szklanki maślanki1/4 szklanki oleju3/4 szklanki cukru2 szt. jajek1 szt. pomarańczy(starta skórka i wyciśnięty sok)2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka pasty waniliowej(ekstraktu waniliowego)Krem200 g śmietany(30% lub 36%)250 g mascarpone3 łyźki cukru pudru(można mniej, wedle uznania)1 łyżeczka pasty waniliowej(ekstraktu waniliowego)Dekoracja20 szt. czerwone M&Ms(lub wiśnia kandyzowana)40 szt. białe draże20 szt. precle10 g czekolady(rozpuszczonej)Porcje: babeczekSposób przygotowaniaCiastoPiekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Suche składniki (bez skórki pomarańczowej) mieszamy ze sobą w misce.Do suchych produktów dodajemy maślankę, tłuszcz, jajka, startą skórkę pomarańczy, wyciśnięty sok z pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy łyżką lub trzepaczką (może być mikserem ale na wolnych obrotach). Cała tajemnica tkwi w tym aby nie napowietrzyć za bardzo ciasta. Kiedy ciasto jest za rzadkie (jak ciasto naleśnikowe) dodajemy mąki. Kiedy ciasto jest za gęste (przypomina pure ziemniaczane) dodajemy odrobinę mleka lub maślanki.Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy 20 minut do suchego patyczka.KremUbijamy na sztywno śmietanę dodając powoli cukier. Zmniejszamy obroty i dodajemy powoli mascarpone, a na koniec pastę waniliową. Krem najlepiej odstawić na godzinę lub dwie do lodówki.Wystudzone babeczki dekorujemy kremem. Precle przecinamy na pół i robimy z nich rogi. Oczy robimy z draży (brązowe kropki robimy za pomocą patyczka, który maczamy w rozpuszczonej czekoladzie). Czerwone noski robimy z M&Ms lub wiśni.Recipe NotesNoski najlepiej ułożyć tuż przed podaniem, bo zarówno barwnik z M&Ms, jak i kandyzowana wiśnia, zabarwia krem na czerwono. Jeśli jednak krem się zabarwi, ja zawsze tłumaczę, że renifery mają katarek :)Share this Recipe