ßßß Cookit - przepis na Pieguskowe cupcake

Pieguskowe cupcake

nazwa

Wykonanie

Były już cupcake z Oreo teraz czas na Pieguski. Jednak z premedytacją wybrałam te z orzechami laskowymi ponieważ ciasto babeczki jest z czekoladą oraz orzechami laskowymi (mogą być migdały), a do kremu dodałam jakże uwielbianą Nutellę. Jednym słowem uczta dla łasucha
.
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
12 babeczek 30 minut
Czas gotowania Passive Time
20 minut 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
12 babeczek 30 minut
Czas gotowania Passive Time
20 minut 2 godziny
Pieguskowe cupcake
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
12 babeczek 30 minut
Czas gotowania Passive Time
20 minut 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
12 babeczek 30 minut
Czas gotowania Passive Time
20 minut 2 godziny
Składniki
ciasto
200 ml maślanki
400 ml mąki
150 ml cukru
100 ml oleju
2 szt. jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej(lub ekstraktu)
50 g czekolady(dowolnej)
1/2 szklanki posiekanych orzechów
Krem
200 ml śmietany kremówki
250 g mascarpone
3 łyżki nutelli
Inne
6 szt. piegusków
Porcje: babeczek
Sposób przygotowania
Ciasto
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki (poza czekoladą i orzechami) i wymieszać. Dodać składniki mokre i wymieszać do uzyskania jednolitej masy (konsystencji budyniu). Dodać posiekaną czekoladę i posiekane orzechy. Wymieszać.
Napełnić ciastem papilotki do 3/4 wysokości. Piec 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem
W misie ubić mikserem śmietanę kremówkę na bitą śmietanę. Dodać mascarpone i Nutellę i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Krem schłodzić w lodówce około 30 minut.
Wystudzone babeczki dekorujemy kremem dekorując przed podaniem połówką ciastka. Przechowywać w lodówce.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/pieguskowe-cupcake