Wykonanie
Były już cupcake z Oreo teraz czas na Pieguski. Jednak z premedytacją wybrałam te z
orzechami laskowymi ponieważ ciasto babeczki jest z
czekoladą oraz
orzechami laskowymi (mogą być
migdały), a do kremu dodałam jakże uwielbianą Nutellę. Jednym słowem uczta dla łasucha.

Print RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 30 minutCzas gotowania Passive
Time20 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania12 babeczek 30 minutCzas gotowania Passive
Time20 minut 2 godziny

Pieguskowe cupcakePrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 30 minutCzas gotowania Passive
Time20 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania12 babeczek 30 minutCzas gotowania Passive
Time20 minut 2 godzinySkładnikiciasto200 ml
maślanki400 ml
mąki150 ml
cukru100 ml
oleju2 szt.
jajek2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka pasty waniliowej(lub ekstraktu)50 g
czekolady(dowolnej)1/2 szklanki posiekanych
orzechówKrem200 ml
śmietany kremówki250 g
mascarpone3 łyżki nutelliInne6 szt. pieguskówPorcje: babeczekSposób przygotowaniaCiastoPiekarnik nagrzać do 200 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.W misce wymieszać wszystkie suche składniki (poza
czekoladą i
orzechami) i wymieszać. Dodać składniki mokre i wymieszać do uzyskania jednolitej masy (konsystencji budyniu). Dodać posiekaną
czekoladę i posiekane
orzechy. Wymieszać.Napełnić
ciastem papilotki do 3/4 wysokości. Piec 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.KremW misie ubić mikserem
śmietanę kremówkę na
bitą śmietanę. Dodać
mascarpone i Nutellę i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Krem schłodzić w lodówce około 30 minut.Wystudzone babeczki dekorujemy kremem dekorując przed podaniem połówką
ciastka. Przechowywać w lodówce.Share this Recipe