Wykonanie

Rudolf czerwononosy - świąteczne cupcakePrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania20 babeczek 30 minutCzas gotowania Passive
Time40 minut 3 godzinyPorcje Czas przygotowania20 babeczek 30 minutCzas gotowania Passive
Time40 minut 3 godziny

Rudolf czerwononosy - świąteczne cupcakePrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania20 babeczek 30 minutCzas gotowania Passive
Time40 minut 3 godzinyPorcje Czas przygotowania20 babeczek 30 minutCzas gotowania Passive
Time40 minut 3 godzinySkładnikiCiasto2 szklanki
mąki3/4 szklanki
maślanki1/4 szklanki
oleju3/4 szklanki
cukru2 szt.
jajek1 szt.
pomarańczy(starta skórka i wyciśnięty sok)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka pasty waniliowej(ekstraktu
waniliowego)Krem200 g
śmietany(30% lub 36%)250 g
mascarpone3 łyźki
cukru pudru(można mniej, wedle uznania)1 łyżeczka pasty waniliowej(ekstraktu
waniliowego)Dekoracja20 szt. czerwone M&Ms(lub
wiśnia kandyzowana)40 szt. białe draże20 szt. precle10 g
czekolady(rozpuszczonej)Porcje: babeczekSposób przygotowaniaCiastoPiekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Suche składniki (bez
skórki pomarańczowej) mieszamy ze sobą w misce.Do suchych produktów dodajemy
maślankę, tłuszcz,
jajka, startą skórkę
pomarańczy, wyciśnięty sok z
pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy łyżką lub trzepaczką (może być mikserem ale na wolnych obrotach). Cała tajemnica tkwi w tym aby nie napowietrzyć za bardzo ciasta. Kiedy ciasto jest za rzadkie (jak ciasto naleśnikowe) dodajemy
mąki. Kiedy ciasto jest za gęste (przypomina
pure ziemniaczane) dodajemy odrobinę
mleka lub
maślanki.Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy 20 minut do suchego patyczka.KremUbijamy na sztywno
śmietanę dodając powoli
cukier. Zmniejszamy obroty i dodajemy powoli
mascarpone, a na koniec pastę
waniliową. Krem najlepiej odstawić na godzinę lub dwie do lodówki.Wystudzone babeczki dekorujemy kremem. Precle przecinamy na pół i robimy z nich rogi. Oczy robimy z draży (brązowe kropki robimy za pomocą patyczka, który maczamy w rozpuszczonej
czekoladzie). Czerwone noski robimy z M&Ms lub
wiśni.Recipe NotesNoski najlepiej ułożyć tuż przed podaniem, bo zarówno barwnik z M&Ms, jak i kandyzowana
wiśnia, zabarwia krem na czerwono. Jeśli jednak krem się zabarwi, ja zawsze tłumaczę, że renifery mają katarek :)Share this Recipe