ßßß Cookit - przepis na Rudolf czerwononosy – świąteczne cupcake

Rudolf czerwononosy – świąteczne cupcake

nazwa

Wykonanie

Rudolf czerwononosy - świąteczne cupcake
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
20 babeczek 30 minut
Czas gotowania Passive Time
40 minut 3 godziny
Porcje Czas przygotowania
20 babeczek 30 minut
Czas gotowania Passive Time
40 minut 3 godziny
Rudolf czerwononosy - świąteczne cupcake
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
20 babeczek 30 minut
Czas gotowania Passive Time
40 minut 3 godziny
Porcje Czas przygotowania
20 babeczek 30 minut
Czas gotowania Passive Time
40 minut 3 godziny
Składniki
Ciasto
2 szklanki mąki
3/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 szt. jajek
1 szt. pomarańczy(starta skórka i wyciśnięty sok)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej(ekstraktu waniliowego)
Krem
200 g śmietany(30% lub 36%)
250 g mascarpone
3 łyźki cukru pudru(można mniej, wedle uznania)
1 łyżeczka pasty waniliowej(ekstraktu waniliowego)
Dekoracja
20 szt. czerwone M&Ms(lub wiśnia kandyzowana)
40 szt. białe draże
20 szt. precle
10 g czekolady(rozpuszczonej)
Porcje: babeczek
Sposób przygotowania
Ciasto
Piekarnik roz­grze­wamy do 180 stopni. Suche skład­niki (bez skórki pomarańczowej) mieszamy ze sobą w misce.
Do suchych pro­duk­tów doda­jemy maślankę, tłuszcz, jajka, startą skórkę pomarańczy, wyciśnięty sok z pomarańczy oraz ekstrakt wanil­iowy. Mieszamy łyżką lub trzepaczką (może być mik­serem ale na wol­nych obro­tach). Cała tajem­nica tkwi w tym aby nie napowi­etrzyć za bardzo ciasta. Kiedy ciasto jest za rzad­kie (jak ciasto naleśnikowe) doda­jemy mąki. Kiedy ciasto jest za gęste (przy­pom­ina pure ziem­ni­aczane) doda­jemy odrobinę mleka lub maślanki.
Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy 20 minut do suchego paty­czka.
Krem
Ubijamy na sztywno śmietanę dodając powoli cukier. Zmniejszamy obroty i dodajemy powoli mascarpone, a na koniec pastę waniliową. Krem najlepiej odstawić na godzinę lub dwie do lodówki.
Wystudzone babeczki dekorujemy kremem. Precle przecinamy na pół i robimy z nich rogi. Oczy robimy z draży (brązowe kropki robimy za pomocą patyczka, który maczamy w rozpuszczonej czekoladzie). Czerwone noski robimy z M&Ms lub wiśni.
Recipe Notes
Noski najlepiej ułożyć tuż przed podaniem, bo zarówno barwnik z M&Ms, jak i kandyzowana wiśnia, zabarwia krem na czerwono. Jeśli jednak krem się zabarwi, ja zawsze tłumaczę, że renifery mają katarek :)
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/rudolf-czerwononosy-swiateczne-cupcake