Wykonanie
Tak, ja kocham pizzę i wymyślanie jej różnych wersji jest dla mnie równie wielką przyjemnością jak jej jedzenie. Nawet zwykła pizza z
szynką i
pieczarkami może się wyróżniać jeśli np. przed podaniem posypać ją
rukolą. Istnieje przekonanie, że pizza jest niezdrowa i muszę się z tym zgodzić, bo jak dodamy pół kilo
sera, a do tego ciasto grube na 2 cm i dołożymy
kiełbasy to kalorii w tym co nie miara. Jeśli jednak ciasto będzie cienkie, ilość
sera rozsądna, a do tego dodamy
szynkę,
cebulę,
pieczarki i może
paprykę to już znacznie lepiej. Dodatek
rukoli też wzbogaca naszą pizzę na plus (wcale nie kaloryczny :)).

Pizza z
szynką serranoPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania1 pizza 10 minutCzas gotowania10 minutPorcje Czas przygotowania1 pizza 10 minutCzas gotowania10 minut

Pizza z
szynką serranoPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania1 pizza 10 minutCzas gotowania10 minutPorcje Czas przygotowania1 pizza 10 minutCzas gotowania10 minutSkładniki1/6 ciasta na pizzę1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
wody1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka orega1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru100 g tartej
mozzarelli50 g
szynki(np. babuni)3 szt.
pieczarek1/2 szt.
cebuli(średniej)1/4 szt.
papryki(opcjonalnie)2 garści
rukoliPorcje: pizzaSposób przygotowaniaPiekarnik rozgrzać do 230 stopni (może być termoobieg). W naczyniu wymieszać koncentrat,
oliwę,
wodę oraz
przyprawy. Gotowy sos odstawić na bok.Ciasto cienko rozwałkować (grubość około 4 mm). Nałożyć i rozprowadzić sos (zostawiając wolne brzegi, około 1 cm). Pizzę posypać po
serem mozzarella, następnie ułożyć pokrojoną
szynkę,
cebulę, oraz
pieczarki. Piec około 10 minut (do rozpuszczenia
sera i zarumienienia ciasta).Pizzę po wyjęciu, przed podaniem posypać
rukolą.Share this Recipe