ßßß Cookit - przepis na Lukier

Lukier

nazwa

Wykonanie

Pączki pieczone
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
20 sztuk 60 minut
Czas gotowania Passive Time
15 minut 1 , 5 godziny
Porcje Czas przygotowania
20 sztuk 60 minut
Czas gotowania Passive Time
15 minut 1 , 5 godziny
Pączki pieczone
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
20 sztuk 60 minut
Czas gotowania Passive Time
15 minut 1 , 5 godziny
Porcje Czas przygotowania
20 sztuk 60 minut
Czas gotowania Passive Time
15 minut 1 , 5 godziny
Składniki
Pączki
110 ml mleka ciepłego
50 g świeżych drożdży
400 g mąki(najlepiej do wypieków drożdżowych)
75 g cukru
3/4 łyżeczki soli
3 szt. jajek
180 g masła(miękkiego)
300 g marmolady(wieloowocowej, różanej)
1 szt. jajka(do smarowania)
Lukier
200 g cukru pudru
4 łyżki soku pomarańczowego
3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Porcje: sztuk
Sposób przygotowania
Pączki
Z drożdży zrobić rozczyn - wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i wymieszać łyżką (najlepiej drewnianą).
Mieszając składniki drewnianą łyżką dodawać stopniowo jajka po czym wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 4 poziomie). Ciasto powinno zrobić się gładkie.
Następnie do ciasta dodawać po kawału miękkiego masła, cały czas wyrabiając rękami lub miksując hakiem. Na koniec mamy otrzymać elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się z ręki i boków miski.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno znacznie powiększyć swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę, wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść około 20 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło.
Szklanką lub obręczą wyciąć kółka (jak do pierogów). Rozpłaszczyć nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady (lub owoców np jagód, malin, truskawek). Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu (lub zebrać jak sakiewkę i delikatnie podwinąć złączenie). Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki i układać na blasze (zachowując odstępy)
Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut.
Pączki od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Ciepłe pączki posmarować lukrem.
Lukier
Do miski wsypać cukier. Ucierać stopniowo dodając sok pomarańczowy do momentu uzyskania lukru odpowiedniej gęstości.
Jeszcze ciepłe pączki posmarować lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/paczki-pieczone