Wykonanie

Pączki pieczonePrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania20 sztuk 60 minutCzas gotowania Passive
Time15 minut 1 , 5 godzinyPorcje Czas przygotowania20 sztuk 60 minutCzas gotowania Passive
Time15 minut 1 , 5 godziny

Pączki pieczonePrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania20 sztuk 60 minutCzas gotowania Passive
Time15 minut 1 , 5 godzinyPorcje Czas przygotowania20 sztuk 60 minutCzas gotowania Passive
Time15 minut 1 , 5 godzinySkładnikiPączki110 ml
mleka ciepłego50 g świeżych
drożdży400 g
mąki(najlepiej do wypieków
drożdżowych)75 g
cukru3/4 łyżeczki
soli3 szt.
jajek180 g
masła(miękkiego)300 g
marmolady(wieloowocowej, różanej)1 szt.
jajka(do smarowania)
Lukier200 g
cukru pudru4 łyżki
soku pomarańczowego3/4 szklanki kandyzowanej
skórki pomarańczowejPorcje: sztukSposób przygotowaniaPączkiZ
drożdży zrobić rozczyn - wymieszać ciepłe
mleko, pokruszone
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżkę
mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem.Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać
cukier,
sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn
drożdży i wymieszać łyżką (najlepiej drewnianą).Mieszając składniki drewnianą łyżką dodawać stopniowo
jajka po czym wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 4 poziomie). Ciasto powinno zrobić się gładkie.Następnie do ciasta dodawać po kawału miękkiego
masła, cały czas wyrabiając rękami lub miksując hakiem. Na koniec mamy otrzymać elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się z ręki i
boków miski.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno znacznie powiększyć swoją objętość).Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę, wyłożyć na blat podsypany
mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w
mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść około 20 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto
mąką aby ciasto się nie kleiło.Szklanką lub obręczą wyciąć kółka (jak do pierogów). Rozpłaszczyć nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę
marmolady (lub
owoców np
jagód,
malin,
truskawek). Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu (lub zebrać jak sakiewkę i delikatnie podwinąć złączenie). Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki i układać na blasze (zachowując odstępy)

Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym
jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut.Pączki od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Ciepłe pączki posmarować lukrem.
LukierDo miski wsypać
cukier. Ucierać stopniowo dodając
sok pomarańczowy do momentu uzyskania lukru odpowiedniej gęstości.Jeszcze ciepłe pączki posmarować lukrem i posypać
skórką pomarańczową.Share this Recipe