Wykonanie
Jestem szczęśliwą posiadaczką książki „Nigella świątecznie”, z której czerpię całymi garściami cudowne przepisy.
Fasolka po bostońsku pewnie nam polakom nie kojarzy się z Bożym Narodzeniem, ale moim zdaniem to świetny pomysł na świąteczne przyjęcie dla znajomych. Mam grupkę przyjaciół, z którymi staramy się spotkać przed świętami by złożyć osobiście życzenia. To danie jest idealne by nakarmić więcej osób. Zgadzam się również z Nigellą, że dopełnieniem tej potrawy są pieczone małe
kiełbaski.

Print RecipeDanie Dania główneKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time3 godziny 24 godzinyPorcje Czas przygotowania8 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time3 godziny 24 godziny
Fasolka po bostońsku wg Nigelli LawsonPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time3 godziny 24 godzinyPorcje Czas przygotowania8 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time3 godziny 24 godzinySkładniki500 g
fasoli(np. Jaś)2 łyżki
oliwy czosnkowej125 g
boczku(wędzonego lub parzonego)1 szt.
cebuli50 g
musztardy ostrej50 g
musztardy słodkiej (miodowej)2 łyżki
koncentratu pomidorowego100 g
cukru(muscovado)1 l
wody1 łyżka
octu jabłkowego1 łyżeczka
soli(do smaku)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaDzień przed gotowaniem
fasolę zalać dużą ilością
wody i odstawić (najlepiej na 24 - 48 godzin)
Fasolę odsączyć i przepłukać. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać
oliwę czosnkową i obsmażyć pokrojony w kostkę
boczek. Po około 5 minutach dodać posiekaną
cebulkę i zeszklić razem z
boczkiem. Dusić na małym ogniu przez około 10 minut.Dodać
musztardę,
przecier pomidorowy oraz
cukier. dolać 500 ml
wody i dokładnie wymieszać. Dodać opłukaną wcześniej
fasolę i dolać kolejne 500 ml
wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować 10 minut.
Fasolę przelać do naczynia żaroodpornego lub innego naczynia z pokrywką przystosowanego do pieczenia w piekarniku.
Fasolkę pieczemy pod przykryciem 2,5 - 3 godzin lub do momentu aż
fasolka zmięknie.Po wyjęciu z piekarnika, dodać 60 ml
wody oraz łyżkę
octu i zamieszać. W razie konieczności doprawić
solą do smaku.Recipe Notes
Fasolka najlepiej smakuje odgrzewana (w piekarniku lub na kuchence) na drugi dzień.Share this Recipe