ßßß
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time3 godziny 24 godzinyPorcje Czas przygotowania8 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time3 godziny 24 godziny
Fasolka po bostońsku wg Nigelli LawsonPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time3 godziny 24 godzinyPorcje Czas przygotowania8 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time3 godziny 24 godzinySkładniki500 g fasoli(np. Jaś)2 łyżki oliwy czosnkowej125 g boczku(wędzonego lub parzonego)1 szt. cebuli50 g musztardy ostrej50 g musztardy słodkiej (miodowej)2 łyżki koncentratu pomidorowego100 g cukru(muscovado)1 l wody1 łyżka octu jabłkowego1 łyżeczka soli(do smaku)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaDzień przed gotowaniem fasolę zalać dużą ilością wody i odstawić (najlepiej na 24 - 48 godzin)Fasolę odsączyć i przepłukać. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę czosnkową i obsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Po około 5 minutach dodać posiekaną cebulkę i zeszklić razem z boczkiem. Dusić na małym ogniu przez około 10 minut.Dodać musztardę, przecier pomidorowy oraz cukier. dolać 500 ml wody i dokładnie wymieszać. Dodać opłukaną wcześniej fasolę i dolać kolejne 500 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować 10 minut.Fasolę przelać do naczynia żaroodpornego lub innego naczynia z pokrywką przystosowanego do pieczenia w piekarniku.Fasolkę pieczemy pod przykryciem 2,5 - 3 godzin lub do momentu aż fasolka zmięknie.Po wyjęciu z piekarnika, dodać 60 ml wody oraz łyżkę octu i zamieszać. W razie konieczności doprawić solą do smaku.Recipe NotesFasolka najlepiej smakuje odgrzewana (w piekarniku lub na kuchence) na drugi dzień.Share this Recipe