ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bostońsku wg Nigelli Lawson

Fasolka po bostońsku wg Nigelli Lawson

nazwa

Wykonanie

Jestem szczęśliwą posiadaczką książki „Nigella świątecznie”, z której czerpię całymi garściami cudowne przepisy. Fasolka po bostońsku pewnie nam polakom nie kojarzy się z Bożym Narodzeniem, ale moim zdaniem to świetny pomysł na świąteczne przyjęcie dla znajomych. Mam grupkę przyjaciół, z którymi staramy się spotkać przed świętami by złożyć osobiście życzenia. To danie jest idealne by nakarmić więcej osób. Zgadzam się również z Nigellą, że dopełnieniem tej potrawy są pieczone małe kiełbaski.
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
3 godziny 24 godziny
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
3 godziny 24 godziny
Fasolka po bostońsku wg Nigelli Lawson
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
3 godziny 24 godziny
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
3 godziny 24 godziny
Składniki
500 g fasoli(np. Jaś)
2 łyżki oliwy czosnkowej
125 g boczku(wędzonego lub parzonego)
1 szt. cebuli
50 g musztardy ostrej
50 g musztardy słodkiej (miodowej)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 g cukru(muscovado)
1 l wody
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka soli(do smaku)
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Dzień przed gotowaniem fasolę zalać dużą ilością wody i odstawić (najlepiej na 24 - 48 godzin)
Fasolę odsączyć i przepłukać. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę czosnkową i obsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Po około 5 minutach dodać posiekaną cebulkę i zeszklić razem z boczkiem. Dusić na małym ogniu przez około 10 minut.
Dodać musztardę, przecier pomidorowy oraz cukier. dolać 500 ml wody i dokładnie wymieszać. Dodać opłukaną wcześniej fasolę i dolać kolejne 500 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować 10 minut.
Fasolę przelać do naczynia żaroodpornego lub innego naczynia z pokrywką przystosowanego do pieczenia w piekarniku.
Fasolkę pieczemy pod przykryciem 2,5 - 3 godzin lub do momentu aż fasolka zmięknie.
Po wyjęciu z piekarnika, dodać 60 ml wody oraz łyżkę octu i zamieszać. W razie konieczności doprawić solą do smaku.
Recipe Notes
Fasolka najlepiej smakuje odgrzewana (w piekarniku lub na kuchence) na drugi dzień.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/fasolka-po-bostonsku-wg-nigelli-lawson