ßßß Cookit - przepis na Tarta z białą czekoladą

Tarta z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 12 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 12 godzin
Tarta z białą czekoladą
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 12 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 12 godzin
Składniki
Kruche ciasto
130 g mąki
30 g cukru
130 g masła
1 szt. jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pasty waniliowej(opcjonalnie)
Krem z białej czekolady
350 g śmietany 30% lub 36%(dwa małe pojemniczki lub jeden duży)
200 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
1 słoik dżemu truskawkowego(może być malinowy lub jagodowy)
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Ciasto
Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować lub zagnieść ręcznie. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub 30 minut w zamrażalniku.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Przygotować formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 25 cm. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
Temperaturę piekarnika obniżyć do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu.
Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód np. na paterę.
Krem
Śmietanę zagotować. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną w kosteczkę czekoladę. Wymieszać aż się rozpuście. Ostudzić. Wstawić do lodówki na około 10 - 12 godzin.
Śmietanę z czekoladą po wyjęciu z lodówki ubić na sztywno (należy uważać by nie przebić i nie zrobić masła). Dodać serek mascarpone i zmiksować na średnich obrotach miksera.
Na kruchy spód wyłożyć dżem truskawkowy, a następnie krem z białej czekolady. Tartę można udekorować owocami lub tartą czekoladą. Podawać od razu lub schładzać w lodóce.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/biala-rozpusta-czyli-tarta-z-kremem-z-bialej-czekolady