Wykonanie

Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 12 godzin
Tarta z
białą czekoladąPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 12 godzinSkładnikiKruche ciasto130 g
mąki30 g
cukru130 g
masła1 szt.
jajka1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki pasty waniliowej(opcjonalnie)Krem z
białej czekolady350 g
śmietany 30% lub 36%(dwa małe pojemniczki lub jeden duży)200 g
białej czekolady250 g
serka mascarpone1 słoik
dżemu truskawkowego(może być malinowy lub
jagodowy)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaCiastoWszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować lub zagnieść ręcznie. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub 30 minut w zamrażalniku.Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Przygotować formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 25 cm. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Temperaturę piekarnika obniżyć do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia
spodu.Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód np. na paterę.Krem
Śmietanę zagotować. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną w kosteczkę
czekoladę. Wymieszać aż się rozpuście. Ostudzić. Wstawić do lodówki na około 10 - 12 godzin.
Śmietanę z
czekoladą po wyjęciu z lodówki ubić na sztywno (należy uważać by nie przebić i nie zrobić
masła). Dodać
serek mascarpone i zmiksować na średnich obrotach miksera.Na kruchy spód wyłożyć
dżem truskawkowy, a następnie krem z
białej czekolady. Tartę można udekorować
owocami lub tartą
czekoladą. Podawać od razu lub schładzać w lodóce.Share this Recipe
