Wykonanie
Na świątecznym
stole nie może zabraknąć pierogów. W tym roku zdecydowałam się na pierogi z
kurkami. Bardzo lubię te
grzyby i zawsze jakaś paczuszka w zamrażarce jest schowana. Nadzienie jest pyszne o lekkim posmaku
rozmarynu i
pietruszki. Do tych pierogów postanowiłam przetestować nowy przepis na ciasto. Jest to ciasto, do którego dodajemy puree ziemniaczane. Ciasto wyszło świetnie, bardzo plastyczne i w bardzo łaty sposób można je przygotować. W smaku bardzo dobre jak dla mnie
ziemniaki nie były wyczuwalne bardzo podobne do tradycyjnego ciasta na pierogi. Polecam pierogi z
kurkami można je przygotować już teraz, zamrozić a w święta tylko włożyć do wrzątku i zagrzać.Składniki na około 30 sztuk:Ciasto:500 g mączystych
ziemniaków np. bryza2-2,5 szklanki
mąki luksusowej albo poznańskiej2
jajkaFarsz:250 g mrożonych
kurek2 średnie
cebule1 łyżeczka drobno pokrojonej
pietruszki1/4 łyżeczki
rozmarynusól i
pieprzolej do smażeniaFarsz:
Grzyby należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z
wody. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną
cebulę, dodaj
grzyby i chwilę smaż. Dopraw
solą,
pieprzem i
rozmarynem. Na sam koniec dodaj
pietruszkę. Farsz przełóż do malaksera, blendera albo innego urządzenia z nożami i pulsacyjne rozdrobni. Mają być widoczne małe kawałki, ale żeby to nie była papka. Jeśli nie masz żadnego robota to drobniutko posiekaj nożem. Odstaw do przestudzenia.Ciasto:
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu zgnieć je na gładkie, bez grudkowe puree. Odstaw do przestudzenia. Na stolnicę wysyp dwie szklanki
mąki (320g) dodaj
ziemniaki dwa
jajka i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno przyklejać się do rąk to podsyp jeszcze
mąkę. Ciasto podziel na dwie porcje. Blat posyp
mąką i rozwałkuj cienko porcję ciasta. Wycinaj koła na środku nałóż farsz i zlep. Ja, korzystałam z takiego plastikowego przyrządu do wycinania i zlepiania pierogów :D. Do dużego garnka wlej
wodę i doprowadź do wrzenia dodaj łyżkę
soli i powrzucaj pierogi (nie wszystkie naraz tylko tak podziel na 3
razy). Po wypłynięciu pierogów gotuj je 3-5 minut.* Jak ktoś lubi to po ugotowaniu pierogi można podsmażyć.
Przepis na ciasto pochodzi z tej strony