Wykonanie
Zobaczyłam na kilku blogach Gwiazdę z nutellą wg Nigelli, postanowiłam zrobić podobną, ale z
makiem. Z racji tego, iż
strucla z
makiem w magiczny sposób przybiera
dziwne kształty po upieczeniu w tym roku spróbowałam zrobić ją nieco w inny sposób. Efekt końcowy zaskoczył pozytywnie nie tylko mnie, ale całą rodzinkę. Jej! o to właśnie mi chodziło ;)


Składniki:500g
mąki pszennej + do obsypania stolnicy1,5 łyżeczki
drożdży instant2
jajka2 łyżeczki
cukru waniliowego1/2 szklanki
cukru200ml
mleka + do posmarowania ciasta50g roztopionego
masłapuszka masy makowejDodatkowo:
cukier puder - na
lukier lub do obsypaniaWykonanie:Ciasto wyrobiłam w automacie do wypieku
chleba, wlewając na początku płynne składniki,
potem resztę i nastawiałam program na wyrabianie
ciasta drożdżowego.Gdy nie macie automatu....Wszystkie składniki ( w temperaturze pokojowej) wrzucamy do miski, wyrabiamy ciastoOdstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 1 , 5 godziny.Po tym czasie ciasto przekładamy na obsypaną
mąką stolnicę, dzielimy na 4 części.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 180*CCiasto rozwałkowujemy na pasujący okrąg tortownicy, gdy zrobimy większy odcinamy nadmiar.smarujemy masą
makową.Następnie dodajemy kolejną warstwę ciasta i ponownie smakujemy masą
makową.Ostatni"placek" ciasta ma pozostać nie posmarowany.Na środu kładziemy szklankę i nacinamy ciasto wokół szklanki na 16 kawałków.Najlepiej to zrobić przeciwstawnie: góra dół
potem boki i skosy i tak do 16 kawałków.

11. Gdy nacięcia mamy zrobione wywijamy dwa obok siebie kawałki na zewnątrz - obracałam na dwa
razy. Tak postępujemy ze wszystkimi...

12. Smarujemy silikonowym pędzlem moczonym w
mleku.13. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C14. Pieczemy około 50 minut.


15. Po ostudzeniu gotowe ciasto obsypujemy
cukrem pudrem lub smarujemy lukrem wykonanym z
cukru pudru plus odrobiny gorącej
wody.