Wykonanie
Gdybym mogła jeść
nabiał,pałaszowałabym pyszne
oscypki na ciepło,albo
camembert z tym przepysznym, pikantnym,
truskawkowym sosem!
Póki co obejdę się smakiem i wymyślę coś innego.
Pieczony indyk, to pomysł męskiej części domu...Co jeszcze?Tak!Kotleciki z
kaszy jęczmiennej z musem
truskawkowym z
czerwonym pieprzem!Na przykład te: przepis .To coś dla mnie!;)Będzie też produkt uboczny. ;)
Syrop truskawkowy dla Młodego.No to do dzieła!

Składniki: na 2 kg
truskawekstewia do smaku (uwaga! jest kilkukrotnie słodsza od
cukru! 1 łyżeczka = 1 szklanka!)3 łyżki
czerwonego pieprzu (lub do smaku, wybierz swój ulubiony stopień "ostrości")spora szczypta
chili w płatkach
ocet jabłkowy "żywy", eko (około 4 łyżki, do smaku)opcjonalnie
sos sojowy (tamari lub shoyu, 1 łyżka) lub szczypta
soliopcjonalnie kilka szczypt zmielonych nasion
kozieradkiasafetyda (szczypta lub dwie ;))

Wykonanie:Przygotuj
truskawki, umyj i oderwij szypułki, wrzuć do emaliowanego garnka, dodaj 1/2 szklanki
wody i gotuj na małym ogniu około 1,5 godziny od zagotowania. Zbieraj w trakcie pianę łyżką cedzakową. Dodaj
stewię do smaku, wymieszaj. Zlej całkowicie płyn i odstaw (zrobisz z niego "
syrop"). Pozostałe
owoce zmiksuj, dodaj zmielony grubo
pieprz i
chili, odrobinę
sosu sojowego lub
soli, asafetydę i zmielone nasiona
kozieradki (niedużo, potrafią być gorzkie, podobnie jak asafetyda. Wlej
octu do smaku.Zagotuj i wrzącą masę przełóż ostrożnie do wyparzonych słoików. Zakręć zakrętkami przetartymi
spirytusem i przykryj szczelnie kocem.Gotowe.Możesz również słoiki pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez około 25 minut.

Ciao!:)