Wykonanie

Po kilku dniach spędzonych na wprowadzaniu zmian bloga i oczekiwaniu na lepszą pogodę, a co za tym idzie odrobinę światła, wracam z nowym przepisem. Chociaż za oknem nadal popisowa szarówka, udało mi się w końcu coś sfotografować, więc
mogę się dziś z
Wami podzielić przepisem na absolutnie przepyszne ciasto z
żurawiną. Przepis na to cudo nalazłam u Connie z urbanbakes (o tu) i zaraz pobiegłam do sklepu po świeżą
żurawinę, żeby go wypróbować jeszcze przed świętami.Ciasto jest dość ciężkie i mocno wilgotne, ale nie gliniaste. Chociaż
cukru jest w nim sporo, wcale nie jest przesłodzone, a zatopiona w nim
żurawina wspaniale kontrastuje z jego
słodyczą. Podobnie jak Connie piekłam to ciasto w formie babki, ale możecie równie dobrze zrobić je w dużej keksówce i na przykład polukrować.Polecam :)

Składniki:2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
soli125g miękkiego niesolonego
masła (w oryginale
margaryny)1 szklanka drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki jasnego
cukru muscovado3
jajka1 i 1/3 szklanki
maślankiokoło 2 szklanek świeżej
żurawiny, umytej i osuszonejDodatkowo:
cukier puder do oprószeniaWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę, proszek,
sodę oraz
sól wymieszaj w misce i odstaw na bok.
Masło ucieraj z
cukrami, aż się połączą. Dodawaj pojedynczo
jajka, ucierając dokładnie po każdym. Gdy masa będzie jednolita, dodaj wymieszane suche składniki i zmiksuj krótko, tylko do połączenia. Następnie wmieszaj do ciasta
maślankę. Nie miksuj zbyt długo.Na koniec wmieszaj ostrożnie
żurawinę i przełóż masę do wysmarowanej i oprószonej
mąką formy. Wyrównaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka.Upieczoną babkę pozostaw w formie na około 5 – 10 minut, po czym ostrożnie przełóż na kratkę do studzenia. Zimną oprósz
cukrem pudrem lub polukruj.Smacznego :)