Wykonanie

Pogoda w Irlandii popsuła się i zaczął się u nas sezon przeziębień. Plączę się po domu, mówiąc przez nos, kichając tak, że aż mi w uszach dzwoni i modląc się, żeby Zuzia się nie zaraziła. Naprawdę nie cierpię
mieć kataru i nie znoszę, gdy paskudna pogoda za oknem psuje mi
plany; mam przez nią sporo zaległości z przepisami, bo niestety przez większość dnia jest zbyt ciemno, by robić zdjęcia :(No dobrze, chyba trochę marudzę :) Zapomnijmy na chwilę o moim przeziębieniu i zajmijmy się sprawami o wiele przyjemniejszymi – moim nowym odkryciem kulinarnym, którym jest fantastyczne smoothie z przepisu Emily z Five and Spice, znalezionego przeze mnie na tej stronie. Jeżeli tak jak ja myślicie rano tylko o kubku aromatycznej
kawy i wciąż wyrzucacie sobie omijanie śniadania, które powinno być przecież najważniejszym posiłkiem Waszego dnia, to ten przepis jest dla Was.Smoothie z tego przepisu nie tylko zaspokoi
kawowy głód, ale też zapełni żołądek zdrową mieszanką
bananów,
jogurtu i
kakao. Warto użyć tu jak najdojrzalszych
bananów, które dodadzą całości
słodyczy, jeśli jednak będziecie
mieć ochotę na coś ekstra słodkiego, możecie dodać również odrobinę
miodu.Polecam :)Składniki na 2 porcje:2 bardzo dojrzałe
banany, pokrojone na nieduże kawałki i zamrożoneokoło 80 – 100ml mocnej
kawy (najlepiej
espresso)1/2 szklanki
naturalnego jogurtu greckiegookoło 170ml
mleka (możecie użyć
sojowego,
migdałowego lub nawet
kokosowego)1 łyżka ciemnego
kakao (ja
daję nieco więcej, do smaku)1 łyżka
miodu (opcjonalnie)Wykonanie:Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj do momentu, gdy nie będzie już żadnych grudek. W razie potrzeby dodaj nieco więcej
mleka, by uzyskać pożądaną konsystencję.Dodatkowo można wzbogacić smoothie łyżką lub dwiema
siemienia lnianego lub nasion chia.Smacznego :)