Wykonanie
Składniki na 25 rollsów:Ciasto:350 g
mąki25 g
drożdży120 g ciepłego
mleka70 g stopionego
masła1
jajkopłaska łyżeczka
soliłyżeczka wędzonej
papryki (może być ostra, słodka, może być inna
przyprawa)łyżeczka
czosnku (opcjonalnie)łyżeczka
cukrułyżka
masła5 listków
szałwii4 łyżki startego
parmezanu1
jajko do smarowania
Z
mleka,
cukru, łyżki
mąki i
drożdży zrobić rozczyn. Odstawić na 10 minut. Połączyć wszystkie składniki i wyrabiać mikserem (końcówki haki) 7 minut. Odstawić do wyrośnięcia (około 40 minut). Podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20X30. W rondelku stopić
masło i podsmażyć listki
szałwii. Lekko przestudzić. Rozwałkowane ciasto posmarować
masłem szałwiowym, posypać
papryką,
parmezanem i zwinąć w rulon.
Kroić, ukośnie, w literę "V". Odłożyć na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym
jajkiem i piec 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.Podałam z kremem z dyni.