Wykonanie

Wielkie odkrycie! Babka, która idealnie nadaje się na wielkanocne śniadanie, nawet zamiast
chleba! Następnym razem użyję pestek dyni lub w ogóle pominę ziarna. Trochę się narzucają. Poza tym jest idealna. Ciasto wyrasta po godzinie, dobra jeszcze ciepła, zachowuje świeżość następnego dnia. Chciałam do niej przygotować słony
serek z
migdałami, ale nie zdążyłam. Połowa zniknęła jeszcze ciepła, bez dodatków, a druga, rano z powidłami i
masłem. Wykorzystałam mrożony mus
dyniowy, który możecie przygotować z, dostępnej w większych supermarketach, mrożonej dyni w kostkach. Po rozmrożeniu,
dynię trzeba odsączyć na sicie i zmiksować.Jeszcze przed świętami zrobię wersję z pulpą z
mango.

Składniki na formę o objętości 1 , 5 l:350 g
maki pszennej typ 450250 g miąższu z dyni*60 g stopionego, ostudzonego
masła1 duże
jajko80 ml ciepłego
mleka80 g
cukruszczypta
soli1 opakowanie
cukru wanilinowego4 łyżki uprażonych
ziaren słonecznikamasło do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

zaczyn:25 g świeżych
drożdżyłyżeczka
cukru2 łyżki ciepłego
mlekapłaska łyżka
mąkiRozetrzeć
drożdże z
cukrem, aż będą płynne. Dodać
mleko,
mąkę, wymieszać i odstawić na 10 minut (podwoją objętość). Odmierzyć pozostałe składniki,
mąkę przesiać do dużej miski i wyrabiać, razem z wyrośniętymi
drożdżami, około 5 minut mikserem (końcówki haki). Dodać ziarna i wyrabiać jeszcze minutę. Przełożyć do wysmarowanej stopionym
masłem miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około godzinę. Do wyrastania wykorzystuję piekarnik. Jest ciemny, nieprzewiewny, można go też chwilę ogrzać ustawiając temperaturę na 50 st. Jednak podgrzewam tylko wtedy, kiedy bardzo mi się spieszy, a pośpiech przy ciastach
drożdżowych nie jest wskazany.

Podwojone ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej formy. Odczekać około 15 minut, aż "odbije" (podrośnie około 5 cm) i wstawić na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach przykryć folią aluminiową i piec dalej jeszcze 20. Zostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze na 15 minut. Po tym czasie studzić na kratce. Wystudzoną babkę można posypać
cukrem pudrem.*
Dynię piekę w sezonie, polaną
oliwą, aż będzie miękka (około 40 minut). Część, której nie wykorzystam, mrożę w woreczkach. Po rozmrożeniu, odciskam z
wody i miksuję.