ßßß Cookit - przepis na SAŁATKI. Sałatka z piersią indyka

SAŁATKI. Sałatka z piersią indyka

nazwa

Wykonanie

Składniki
150 g piersi z indyka
100 g cukinii
6-8 czarnych oliwek
2-3 garście roszponki
kiełki cebuli (ewentualnie inne)
suszony tymianek
sok z połowy cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz świeżo mielone
SOS
3 łyżki oleju sezamowego tłoczonego na zimno dostępnego na zdrowy-olej.pl
1 – 2 łyżeczki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki miodu
sól, pieprz
Podane składniki wystarczą do przygotowania sałatki dla 1 osoby.
SAŁATKI. Sałatka z piersią indyka
Przygotowanie
Pierś z indyka kroimy w cienkie paski, obsypujemy suszonym tymiankiem, solą i pieprzem, polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz 2 łyżkami oliwy i odstawiamy do lodówki na około godzinę aby mięso się zamarynowało.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu około 15 minut aż będzie miękkie i zarumieni się.
Jeśli dysponujemy grillem elektrycznym, co osobiście polecam, pierś – całą, niekrojoną, wcześniej również zamarynowaną grillujemy a następnie kroimy na cienkie paski.
Cukinię kroimy na pół, po długości i każdą połówkę w plastry. Smażymy obsypaną solą i pieprzem kilka minut aż zmięknie i nabierze rumianego koloru, można ją również podać z grilla.
Umytą i osuszoną roszponkę rozkładamy na talerzu, obsypujemy czarnymi oliwkami. Na wierzch kładziemy paski indyka i cukinię.
Przygotowanie sosu
W misce przy użyciu trzepaczki ruzgowej mieszamy 3 łyżki oleju sezamowego tłoczonego na zimno, 1-2 łyżeczki octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki płynnego miodu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę polewamy sosem i dekorujemy kiełkami cebuli.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/salatka-z-piersia-indyka