Wykonanie

Składniki150 g piersi z
indyka100 g
cukinii6-8 czarnych
oliwek2-3 garście
roszponkikiełki cebuli (ewentualnie inne)suszony
tymianeksok z połowy
cytryny2-3 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz świeżo mieloneSOS3 łyżki
oleju sezamowego tłoczonego na zimno dostępnego na zdrowy-
olej.pl1 – 2 łyżeczki
octu balsamicznego1/2 łyżeczki
miodusól,
pieprzPodane składniki wystarczą do przygotowania sałatki dla 1 osoby.SAŁATKI.
Sałatka z piersią
indykaPrzygotowaniePierś z
indyka kroimy w cienkie paski, obsypujemy suszonym
tymiankiem,
solą i
pieprzem, polewamy
sokiem wyciśniętym z połowy
cytryny oraz 2 łyżkami
oliwy i odstawiamy do lodówki na około godzinę aby
mięso się zamarynowało.Po tym czasie
mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu około 15 minut aż będzie miękkie i zarumieni się.Jeśli dysponujemy grillem elektrycznym, co osobiście polecam, pierś – całą, niekrojoną, wcześniej również zamarynowaną grillujemy a następnie kroimy na cienkie paski.
Cukinię kroimy na pół, po długości i każdą połówkę w plastry. Smażymy obsypaną
solą i
pieprzem kilka minut aż zmięknie i nabierze rumianego koloru, można ją również podać z grilla.Umytą i osuszoną
roszponkę rozkładamy na talerzu, obsypujemy
czarnymi oliwkami. Na wierzch kładziemy paski
indyka i
cukinię.Przygotowanie sosuW misce przy użyciu trzepaczki ruzgowej mieszamy 3 łyżki
oleju sezamowego tłoczonego na zimno, 1-2 łyżeczki
octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki płynnego
miodu. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.
Sałatkę polewamy sosem i dekorujemy
kiełkami cebuli.


